Slovenija
77 ogledov

Na položnicah pričakujte višje zneske za elektriko in plin

“Ogrevanje je po mojem mnenju najdražje v državi. Računi so astronomski, čeprav Žurnal24 main
Na položnicah pričakujte višje zneske za elektriko in plin, pri obeh se je z novim letom povišala omrežnina. Končna cena plina pa se je spremenila tudi zaradi spremembe načina obračunavanja.

S 1. 1. 2017 so se povišale cene omrežnine za električno energijo in obračunsko moč, ki jih določa agencija za energijo. Pri gospodinjstvu z obračunsko močjo 7kW, ki na letni ravni porabi približno 5.000kWh, od tega polovico v VT in polovico v MT, bo po izračunih Zveze potrošnikov Slovenije končni račun na letni ravni višji za 2,8 evra.

Položnice za plin bodo višje zaradi načina obračunavanja in omrežnine

Z novim letom pa so se povišale tudi cene omrežnine za distribucijski sistem zemeljskega plina na nekaterih geografskih območjih, ki jo določajo geografsko pristojni operater distribucijskega sistema.

Kot so izračunali na Zvezi potrošnikov Slovenije na podlagi povprečnega gospodinjstva z letno porabo 16.154 kWh, bo na letni ravni v Ljubljani znesek višji za 9,66 evra, v Celju se cena ni spremenila, v Novem mestu bodo plačevali 5,1 evra več, na Jesenicah 9,4 evra in v Mežici 8,5 evra več.

Poleg višje omrežnine pa bodo spremembe na položnicah za plin opazne tudi zaradi novega načina obračunavanja. Cena zemeljskega plina je od 1. januarja 2017 podana v evri na kilovatno uro in ne več v kubičnih metrih. Kot smo že opozarjali, bodo operaterji sistemov zemeljskega plina na plinomerih izmerjene kubična metre plina pretvorili v energijske enote kWh (oziroma MWh), pri čemer bodo upoštevali kurilnost zemeljskega plina v zadnjem mesecu. Poleg zemeljskega plina se v kWh obračunavajo tudi omrežnina ter vsi prispevki in trošarina. Slovenija je tako ena zadnjih držav članic EU, ki je prešla na takšno obračunavanje.

Komentarjev 5
  • wolf.ata 16:56 26.januar 2017.

    enostavno rabijo več,to je to,"udri po revežu",že sedaj eni ne zmorejo priti do konca meseca,kje je še hrana,plače minimalne in pa pokojnine še niti povečali niso za tisti 1-5 euro-v, pa nam že jemljejo dvakrat več,da bodo migranti na toplem,da ...prikaži več bodo Cig...- Rom. imeli čim več zastonj,mi pa dražje Pzz,Elektrika,Bencin,Vrtec,Komunala,Telefonija itd.,bi rekel nekdo,nič ne jamram,delam ......

  • občan1 08:00 26.januar 2017.

    Zanima me kdaj bodo začeli prodajati bencin in ostalo na KW- BIROKRATSKA NEUMNOST.Človek se navadi na obračun, ki ga razume vsak normalni potrošnik. Potem pa spet nekaj novega SAMO DA BO DRAŽJE.

  • speris 22:32 25.januar 2017.

    racun za elektriko 130€, od tega je za 100€ prispevkov.. FUUUUUU