Slovenija
23 ogledov

Na Polzeli bodo odpustili okoli sto delavcev

S kreativnim računovodstvom si je peterica zaslužila ovadbo. (Foto: Istock) Žurnal24 main
Tovarna Polzela, ki je leto 2011 sklenila z izgubo v višini 1,2 milijona evrov, medtem ko so prihodki znašali nekaj več kot 12 milijonov evrov, bo zaradi racionalizacije poslovanja odpustila okoli 100 delavcev.

Direktorica tovarne Karmen Dvorjak je povedala, da jih je 16 že dobilo odpoved delovnega razmerja. Dvorjakova je pojasnila, da je za preostale zaposlene v pripravi program presežnih delavcev, ki jih bodo odpuščali skladno z veljavno delovno-pravno zakonodajo. Napovedala je, da bodo v prihodnjih dneh stekla posvetovanja s sindikati in svetom delavcev v zvezi s predlaganimi kriteriji in kategorijami presežnih delavcev. Pretežni del presežnih delavcev bo režijskih z namenom zagotavljanja nemotenega proizvodnega procesa, je dejala Dvorjakova.

Zmanjšanje vseh vrst stroškov in odpuščanje delavcev je Dvorjakova napovedala že na januarski novinarski konferenci. Kot je takrat povedala, je tovarno Polzela, ki se ukvarja s proizvodnjo nogavic, v preteklih nekaj letih močno prizadelo upadanje prodaje na vseh trgih in s tem posledično zmanjšanje prihodkov od prodaje. Po drugi strani pa so se zviševale cene na trgu surovin.

V kratkem času "temeljito znižati vse stroške"

Po oceni Dvorjakove jim v takšnih razmerah ne preostane veliko možnosti: povečati je treba prodajo izdelkov z višjo dodano vrednostjo in izvesti temeljito prenovo poslovanja podjetja. "Naša pozicija je takšna, da moramo v zelo kratkem času temeljito zmanjšati vse stroške in seveda stroške dela, ki že presegajo 50 odstotkov vseh stroškov," pravi Dvorjakova.

Z namenom izboljšanja poslovanja je Polzela pripravila tudi nov strateški načrt. Med drugim se bo tako polzelska tovarna usmerila v prodajo izdelkov z višjo dodano vrednostjo oz. izdelkov višjega cenovnega razreda. Pripravili bodo tudi program dodatnih izdelkov različnih vsebin in cenovnih razredov pod lastno blagovno znamko, veliko pa bo tudi atraktivnih tujih blagovnih znamk. Zato bodo razširili mrežo dobaviteljev in zagotovili kakovost njihovih izdelkov.

Komentarjev 5
  • boskre 14:22 08.april 2012.

    Poleg tega: Obvestilo o spremembi pomembnih deležev - Dne 15.03.2010 je družba EKOSUR-SL, ekologija, raziskave in razvoj d.o.o., Rogozniška cesta 33, 2250 Ptuj, od družbe VIPA, Družba za finančno poslovanje in razvoj, d.d. Nova Gorica, Kidričeva ulica 19, 5000 Nova ...prikaži veča Gorica, pridobila 91.265 delnic družbe POLZELA tovarna nogavic, kar predstavlja 9,69% delež v osnovnem kapitalu družbe oz. 9,69% glasovalnih pravic.Družba EKOSUR-SL nima zaposlenih :) :) :) in kupi 10% Polzele, .... :) :) :)

  • boskre 14:02 08.april 2012.

    ... v preteklih nekaj letih močno prizadelo upadanje prodaje na vseh trgih in s tem posledično zmanjšanje prihodkov od prodaje. Po drugi strani pa so se zviševale cene na trgu surovin... Tako je, in to se je zgodilo EDINO ...prikaži več VAM. Vi ste EDINA firma na svetu, kjer je prodaja upadla, vhodni stroški pa so zrastli. Kaj pa vaš 100 let isti prodajni program? Pa kdo postavlja direktorje, vodje prodaje, vodje marketinga v taka podjetja?!? Sej ni čudno da gre vse u ku*ac! Isto drek ko papir Radeče, Paloma, ... Ko ste mel zagotovljen trg ste si nagrade u žepe basal, zdej ko tanko piskate so pa vse drugi krivi. Dejte zdej nagrade nazaj, pa plačajte delavce...?!?

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 12:43 08.april 2012.

    NA Polzeli!!