Slovenija
27 ogledov

Na pomoč prihajajai Furs, za red bo skrbelo 60 varnostnikov

begunci Anže Petkovšek
Za varovanje nekaterih nastanitvenih in sprejemnih centrov je vlada angažirala zasebne varnostne službe. Tudi nekatere druge objekte, ki sodijo v ta kontekst bodo varovali varnostniki.

"Krovni dogovor je sklenjen, z vsakim podjetjem je sicer treba še podpisati pogodbo. S tem bomo razbremenili policiste in jih poslali na počitek ali pa razporedili na mesta, kjer je treba opravljati pomembnejša dela," poudarja državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.  

Nesmiselno bi bilo, dodaja, da te objekte varuje policija, ker ima dovolj dela s svojimi primarnimi nalogami.

Na pomoč prihajajo tudi inšpektorji Fursa

Dogovor sta danes podpisali tudi finančna uprava (Furs) in policija. Med 100 in 120 uslužbencev mobilnih enot Fursa bo namreč pomagalo pri različnih postopkih, ko gre za obvladovanje migracijskega toka.

"Že zdaj Furs opravlja pomembne naloge na terenu. Pomembno je, da so za te naloge že zdaj v veliki meri usposobljeni," poudarja Šefic.

Jutri pri nas že nemški policisti

Šentilj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V roku sedmih dni bo v Slovenijo prišlo okoli 400 policistov iz številnih držav Evropske unije. S Češke jih je na poti 20, s Slovaške 30, prihajajo tudi iz Italije, Madžarske, Španije.

Avstrija je že septembra napotila k nam nekaj policistov, zdaj bo poslala še dodatne enote, Nemčija bo to naredila v naslednji dneh, nekaj okrepitev bo prišlo že jutri.

V kratkem bo na pomoč priskočilo tudi 13 novih prevajalcev, deset jih v Slovenijo pošilja UNHCR, dva je zagotovila filozofska fakulteta, eden se je javil sam.

V Dobovo prispel prvi vlak po novem sistemu

Tako je na železniško postajo v Dobovi popoldne prispel vlak z okoli 1100 begunci. Po prihodu so ti izstopili z vagonov in vstopili v prostore, namenjene za oskrbo in popis. Po končanem postopku so vstopili na drug vlak, ki jih je odpeljal v nastanitveni center v Šentilj.

Po besedah vodje oddelka za državno mejo in tujce na novomeški policijski upravi Antona Štubljarja je s takšnim sistemom prehod beguncev veliko hitrejši, kot so predvidevali. Dokončna odločitev, ali bodo s takšnim sistemom nadaljevali, pa še ni padla: "Če bo to učinkovito, bomo to prakticirali tudi naprej. To bo razbremenilo prebivalce Dobove, Rigonc in Brežic," zagotavlja Šefic.

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Beguncem torej ne bo več treba v mrazu več ur čakati na travniku v Rigoncah.

Kontakt s Hrvaško je zdaj boljši, še pravi Šefic in dodaja: "Zaenkrat smo zadovoljni, da je bil narejen ta premik. Upam, da bo ta način sprejema na območju Brežic odslej potekal po tem sistemu in ne bo več prečkanja zelene meje."

Če se dogovor iz Bruslja ne bo spoštoval, bomo …

Če se dogovor iz Bruslja ne bi uresničeval in bi ugotovili, da gredo zadeve v povsem napačno smer, bi bila Slovenija prisiljena poostriti nadzor na državni meji.

"Predvsem to mislim s stališča usmerjanja migrantov na določene prehodne točke. Gre za postavljanje ovir, varovanje mejnih prehodov, lahko bi še kakšnega zaprli. A želimo biti optimisti, želimo si, da bi sporazum uspel," je odločen Šefic.

Na vprašanje, če je morda ograja, s katero bi zavarovali mejo s Hrvaško, že kupljena, pa odgovarja:  "Ograje v Sloveniji ni. Poudaril pa bi, da ima Slovenija 670 kilometrov državne meje s Hrvaško, kar je bistveno več kot jo ima Madžarska s Srbijo in Hrvaško skupaj."

Brežice | Avtor: EPA EPA

Vse, ki delajo z begunci, bodo cepili

Prostore, kjer so nameščeni begunci razkužujejo vsake tri dni, pogosteje jih ne morejo, ker nimajo dovolj kapacitet. "Kupiti bomo morali dodatne razpršilce, ker gre za plinske razkužitve, da prostori niso vlažni," pojasnjuje prvi mož civilne zaščite Srečko Šestan.

Dodaja še, da se pogovarjajo o cepljenju vseh, ki delajo z begunci: "Nacionalni inštitut za javno zdravje je predlagal, da se zaenkrat vse cepi le proti gripi, če bo kaj nujnejšega, bomo o tem razpravljali v prihodnje. Za prostovoljce bo stroške krilo ministrstvo za zdravje, za policiste notranje ministrstvo in za vojake obrambno ministrstvo."

Številne države so sicer Sloveniji obljubile humanitarno pomoč. Velika Britanija denimo ponuja enajst tisoč odej in 1.800 spalnih vreč. Vse te ponudbe bomo seveda sprejeli, poudarja Šestan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Žurnalček 10:42 28.oktober 2015.

    Jakec @ Javi se za dobrovoljca , sam ko boš pa iz te zgodbe izšel po zdravljenju 20% invalid , si pa to sam seb in svoji zaletavosti pripiši. Vsi državni uslužbenci , ki so na terenu in ki ...prikaži več še bodo odšli na teren , bi morali biti cepljeni že takrat , ko se je prva kolona prevalila preko Makedonske meje ! Da ti pa še direktno odgovorim : Ko bodo pa ugotovili tvoj IQ te bodo pa rade volje vzeli !

  • Žurnalček 10:34 28.oktober 2015.

    O čem ti govoriš ? Ne moreš delat red , ne da bi prišel z njimi v telesni ali pa kar je še bolj važno aero -zračno pljučni stik .Da ne bi vdihnil isti zrak , kot ga oboleli izdihne.

  • dragec 08:57 28.oktober 2015.

    Pleškota na mejo, predhodno pa naj ga cepijo, da ne okuži prebežnike