Slovenija
1034 ogledov

Na poplavljenih območjih več primerov zastrupitev

poplave Komenda Saša Despot
Informacije prihajajo z območja Črne na Koroškem in iz Laškega.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zaznal primere črevesnih nalezljivih bolezni na območju Mežiške doline. "Primere zaznavamo od torka zvečer, v prihodnjih dneh lahko pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oz. oteženih pogojih," so pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ.

Primere opažajo v občinah Mežiške doline, nekaj več primerov je v Črni na Koroškem. NIJZ Ravne nima zmogljivosti za izvajanje analiz vode, zato je vzpostavil točko Nacionalnega laboratorija za vodo, hrano in okolje, kjer je omogočeno tudi naročanje analiz vode.

Vzrok pojava primerov črevesnih nalezljivih bolezni še ni znan, potencialna tveganja pa so različna. To so lahko onesnažena pitna voda, onesnažena živila, stik z onesnaženimi naplavinami, slabi pogoji za zagotavljanje higiene in podobno.

Celotno območje je potrebno smatrati za kontaminirano

Informacije o zdravstvenih težavah občanov, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi, dobivajo tudi v operativnem štabu GZ Zgornjesavinjske doline

"Treba se je zavedati, da je ujma ponekod s sabo odnesla hiše, kmetijske objekte, pomožne objekte in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je v ujmi poškodovala, in pa da se na območju gotovo nahajajo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih. Posledično je potrebno celotno območje smatrati za kontaminirano oziroma tvegano za zdravje, kajti kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi gre za zadeve, katerih ni mogoče odstraniti, saj se nahajajo v vodi, mulju, naplavinah ..." sporočajo. 

Pomembna je preventiva

Vse sodelujoče pri sanaciji po ujmi opozarjajo na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje rok ...) zaradi povečanega zdravstvenega tveganja.

Pri NIJZ ljudem, ki so jih prizadele poplave svetujejo, da za uživanje uporabljajo embalirano pitno vodo ali vodo, ki je ustrezno prekuhana, samo takšna voda je primerna tudi za umivanje zob. Svetujejo tuširanje od vratu navzdol, da voda ne pride na obraz in v usta.

Pri pripravi hrane svetujejo poostreno higieno rok z razkuževanjem in umivanjem, hrana naj se pripravlja na čistih površinah ter s čisto posodo in priborom. Sadje in zelenjavo naj operejo s pitno vodo.

Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je nujna uporaba rokavic pri delu, kjer so v stiku z naplavljenim materialom. Sicer pa vsem, ki so na terenu, svetujejo, naj za umivanje rok uporabljajo vodo iz cistern. Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka ali bolnika, si je roke treba umiti s pitno vodo in milom in po potrebi razkužiti.

Vsem svetujejo, naj spremljajo informacije upravljavca vodovoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.