Slovenija
269 ogledov

Na pošti skrijte kartico

ljubljana17.11.07, nakupovanje delnic nkbm, centralna posta, slovenska cesta 32, IFP
Poslovna praksa. Kupec na pošti zaradi plačila s kartico plačal 730-odstotno provizijo. Pošta: Imamo nalepke.

Čeprav so vse poslovalnice Pošte Slovenije (PS) opremljene s POS-terminali, v njih plačilo s kartico teoretično ni mogoče. To pa ne pomeni, da s kartico ne morete plačati, saj vam jo bodo sprejeli in transakcijo izvedli. Razlika je v tem, da če plačate s kartico, tega ne štejejo za plačilo s kartico, ampak kot dvig gotovine, za to pa boste morali banki plačati primerno pristojbino. Večji strošek pri tem nastane, če plačate s kreditno kartico. "Pri sebi nisem imel gotovine, zato sem znesek 1,64 evra poravnal s kartico. Nisem pa vedel, da sem po njihovem pojmovanju dvignil gotovino, za kar sem moral plačati 12 evrov provizije," razlaga razburjeni bralec. "Na pošti nikoli ne bi dvignil gotovine, ker vem, da to stane, vendar sem očitno to nevede storil. Torej sem plačal za dvig gotovine, čeprav ga nisem naročil in nisem prejel nobene gotovine," dodaja.

Na dvig bi morali opozoriti

Na PS odgovarjajo, da so kupci o tem, da plačilo s kartico ni možno, obveščeni z ustreznimi nalepkami. "Strankam, ki povprašajo o možnosti plačila s kartico, poštni delavci pojasnijo, da to ni možno in da lahko dvig gotovine opravijo prek POS-terminala," dodajajo, čeprav bralec poudarja, da o gotovini sploh ni bilo govora.

Ob konkurenci drugače?

Za mnenje, ali bi imela PS tako poslovno prakso, tudi če bi imela na vseh področjih konkurenco, smo vprašali Primoža Pevcina, strokovnjaka za področje ekonomike in menedžmenta javnega sektorja. "Ni nujno, da sprostitev konkurence kar sama po sebi pomeni nižje cene, večjo kakovost storitev," pravi in dodaja, da je v tem primeru "storitev kartičnega plačila dejansko možna, vendar je dražja za uporabnika".

Na PS sicer pravijo, da so aktivnosti za uvedbo (običajnega) plačevanja s karticami že začeli.

Komentarjev 14
  • Marko Slovenia 23:04 17.februar 2014.

    zadeva zelo podobna oderuštvu. zato pa ima PS neomejene količine dobička, ki gre kam?? no, kam? hehe

  • JellyFish 10:33 17.februar 2014.

    Tudi nas vedno opozorijo glede tega, ampak večina populacije ki plačuje položnice na pošti, so itak penzionerji, ker mislijo, da druga ne obstaja, oni pa tako ali tako plačujejo z gotovino.:D

  • Skippy 13:39 16.februar 2014.

    Očitno nimaš pojma, kako to gre. Vprašaš, če lahko plačaš s kartico. Oni ti rečejo DA, pa ti porinejo POS terminal. Pri tem ti nihče ne pove, da bo ta transakcija v resnici dvig gotovine, ne pa plačilo kot povsod ...prikaži več drugje. Pa še tega dviga gotovine nikoli ne vidiš.