Slovenija
17 ogledov

Na potezi je policija

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Černač: Če je Kresalova razkrila državno skrivnost, si je spisala prvo točko nove interpelacije. Glede na rezultate naše ankete, zadnji dogodki napovedujejo konec njene kariere v politiki.
Kresalova je zaradi Černačevih izjav že včeraj napovedala ukrepe. Iz Generalne policijske uprave pa so nam sporočili, da bodo primer še preučili. Če bodo obstajali razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, bodo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili.

"Včeraj nisem razkril ničesar. Govoril sem o slovenskem FBI-ju. Normalno, da mora biti opremljen z najsodobnejšo elektronsko opremo, če želi preganjati najhujše kriminalce. Ministrice Katarine Kresal ni bilo v dvorani, ko sem govoril o tem, kasneje pa ji je v ihti očitno ušlo preveč. Očitno je sama razkrila nekaj, česar ne bi smela. Sam ne vem, o čem je govorila, če pa naj bi to, kar je razkrila javnosti, predstavljalo državno skrivnost in bo imelo tudi finančne posledice, je za to odgovorna ministrica Katarina Kresal. V takšnem primeru si je spisala prvo točko nove interpelacije, " je prepričan poslanec SDS in predsednik komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb Zvonko Černač, ki je po mnenju Kresalove med včerajšnjo razpravo o njeni interpelaciji razkril kraj nadzornega sistema. 

Konec kariere
Glede na  rezultate naše ankete, 79 odstotkov bralcev meni, da zadnji dogodki pomenijo konec politične kariere Kresalove, 21 odstotkov pa jih meni, da ne. Oddanih je bilo dobrih 892 glasov.

Po mnenju Dušana Kumra, člana komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, bo sedaj policija morala ukrepati, bodisi s selitvijo specialnega oddelka na novo lokacijo, bodisi z določenimi arhitekturnimi rešitvami. S tem pa po Kumrovih besedah ne bo storjena le moralna in politična škoda policiji, temveč tudi materialna, ki bo po žepu udarila davkoplačevalce.

"Kriva je Kresalova"
Nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc je povedal, da sama  Černača niti ni bila sporna. Černač namreč po Pogorevčevih besedah ni povedal, za kakšen specialni oddelek, ki uporablja "najsodobnejše elektronske sisteme", gre, oziroma javnost iz njegovih besed ne bi mogla dognati, da gre ravno za osrednji center za prisluškovanje.

 

"To so razkrili tisti, ki so nato reagirali, torej ministrica Kresalova in policija," pravi Pogorevc. Spomnimo, Kresalova se je na Černačeve besede odzvala: "Razkril je (Černač, op. p.), kje je nadzorni center. To je nezaslišano in blago rečeno škandalozno!"

"Černač krivec"

V svoji izjavi za javnost je Katarina Kresal opozorila, da je Černač razkril zaupne podatke, ki jih je izvedel pri delu komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Dodaja, da postopkov proti njemu ne bo sprožila, saj je to stvar policije. Glede Černačevega ravnanja je še ocenila, da "to ni nekaj, kar se govori" in njegovo ravnanje ocenila kot skrajno neobičajno, piše STA.

Vendar pa član Černačeve komisije Dušan Kumer s Pogorevcem ne deli mnenja. "Nedvomno je g. Černač krivec za izdajo skrivnosti," nam je povedal. "Za laično javnost morda podatek res ni pomenil veliko, a tisti, ki se s tem ukvarjajo, so ob njegovih besedah dobro vedeli, o čem govori."

Kumer meni, da je Černač zlorabil funkcijo predsednika komisije za politično obračunavanje in da bi za to moral odgovarjati. Po njegovem je na potezi tudi vodstvo DZ, saj je pod vprašaj je postavljena tudi Černačeva kompetentnost , kot predsednika komisije, še dodaja Kumer


Bolje ga je skrivati
Pogorevc sicer meni, da razkritje za sam center ne pomeni katastrofe. "Tudi FBI in CIA imata podobne centre in vsi vemo, da so v njunih osrednjih stavbah", pravi, zato po njegovem selitev na drugo lokacijo ne bo potrebna. Kumer nasprotno pričakuje, da bo morala policija center seliti in da bo to povezano z novimi stroški.

Skrivna lokacija pa zagotovo pomeni manjše varnostno tveganje in manj groženj, saj so takšni centri priljubljena tarča teroristov in mednarodnih kriminalnih organizacij, dodaja. Zato morajo biti tudi arhitekturno odpornejši in ustrezno varovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.