Slovenija
30 ogledov

Na poti likvidacije

Anton Tomc, dolgoletni direktor, zdaj že upokojenec, je tudi eden od dveh večins Žurnal24 main
Žalostna usoda. Po Labodu in Beti še ta mesec predlog likvidacije Kometa.

Metlika. Če bodo delničarji na skupščini, ki je napovedana za 25. oktober, sprejeli predlagano likvidacijo podjetja Komet, bo to po novomeškem Labodu Rep in Beti Pletiva že tretja letošnja likvidacija tekstilnega podjetja na tem koncu Slovenije.

Anton Tomc, predsednik uprave Kometa, z nami o tem, zakaj predlaga likvidacijo, ni želel govoriti, obregnil pa se je ob slovenske in evropske politike, pa tudi novinarje, češ da nihče ne pove resnice, zakaj je propadla slovenska tekstilna industrija. “Zaposlenim smo povedali, kaj se jim obeta, o likvidaciji pa bom govoril po skupščini,” je dejal.

Delavci v negotovosti
Delavci o tem, kaj jih čaka po skupščini in ali bo, kot smo izvedeli neuradno, sledilo odpuščanje, ne vedo skoraj ničesar, sprašujejo pa se, kaj se bo zgodilo s starejšimi zaposlenimi in invalidi.

255 delavcev trenutno zaposluje Komet, od tega 240 šivilj. V najboljših časih jih je zaposloval 450.

Če se zgodi likvidacija, naj bi bili delavci po zakonodaji poplačani v celoti. Likvidacija sicer pomeni tudi dokončanje poslov in ni nujno, da bo odpuščanje takoj. V Kometu imajo resda redne plače, a so nizke, regresa niso dobili ob roku in prerazporejali so delovni čas,” je razmere opisala Majda Marolt, sekretarka območne organizacije zveze svobodnih sindikatov.

V Labodu del neizplačan
Čeprav naj bi se ob likvidaciji podjetja delavcem pisalo bolje kot ob stečaju, pa izkušnja novomeških delavk Laboda tega ne potrjuje. “Na začetku likvidacije Laboda Rep so bile odpravnine prvim odpuščenim delavkam izplačane v celoti, pozneje (konec avgusta, op. n.) pa se je zgodil stečaj in 70 delavk ni dobilo celotnih odpravnin,” je dodala Maroltova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.