Slovenija
23 ogledov

Na predlog ZaAB o pravici do življenja in smrti

zdravstvo Saša Despot
Odbor DZ za zdravstvo in Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se bosta danes sestala na skupni nujni seji, kjer bodo govorili o pravici do življenja, odločanju o življenju, smrti in dostojni smrti.

Zahtevo za sklic nujne skupne seje odbora za zdravstvo in komisije za človekove pravice je podala poslanska skupina ZaAB. V zahtevi so pojasnili, da je poročanje o sumu evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru v javnosti sprožil številne razprave o dopustnosti oziroma nedopustnosti evtanazije in pravne urejenosti tega vprašanja.

V ZaAB so pojasnili, da se zavzemajo za to, da se posamezniku prizna pravica, da umre, in sicer na podlagi lastne in zdravniške presoje, ko je zanj najbolje in na način, ki mu prihrani neznosno trpljenje.

Tudi o razmerah na intenzivni negi

Sejo odbora za zdravstvo, kjer bodo obravnavali slabe razmere pri zdravljenju bolnikov v intenzivnih enotah Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa je zahtevala poslanska skupina NSi. Po njihovi oceni je nesprejemljivo, da v istih sobah ležijo bolniki s težkimi nalezljivimi obolenji, zaradi pomanjkanja prostora pa nekatere bolnike zdravijo celo na hodnikih.

Menijo, da je še zlasti zaskrbljujoče, da se s podobnimi razmerami na intenzivnih enotah UKC Ljubljana soočajo vsako leto znova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.