Slovenija
6 ogledov

Na preizkušnji: HTC HD2

HTC HD2
1/11
Žurnal24 main
Prva stvar, ki pade v oči, je zaslon: HTC HD2 ima z 11 cm diagonale največji zaslon, kar smo jih videli na mobilnikih. Paradnega konja podjetja, ki ima v Sloveniji velike ambicije, smo vzeli pod drobnogled.

Podjetje HTC je v Sloveniji prisotno že nekaj časa, vendar ni nikoli doseglo razvpitosti Nokie ali SonyEricssona. Vzroka sta dva: svoje mobilnike pogosto prodajajo pod tujimi imeni (spomnite se Qteka, trenutno pa je aktualen Nexus One pod Googlovo blagovno znamko) in nikoli niso delali prav poceni aparatov za množice. Namesto tega so se osredinili v segment najzmogljivejših pametnih telefonov, ki privlačijo poznavalce, čeprav želijo v podjetju v zadnjem času vstopiti tudi na trg cenejših mobilnikov.

Strojna oprema brez kompromisov
HD2 je telefon tehničnih presežkov in verjetno lahko brez slabe vesti zapišemo, da gre za najzmogljivejši mobilnik, ki je danes na prodaj v Sloveniji. Uporabniku ponuja vse mobilne tehnologije, ki v tem trenutku obstajajo: najhitrejši obstoječi procesor za telefone (1 GHz Snapdragon), skoraj pol gigabajta delovnega pomnilnika (za primerjavo: iPhone ga ima tudi v najhitrejši različici 3GS pol manj), fotoaparat s samodejnim ostrenjem in bliskavico, senzorje orientacije in količine svetlobe v prostoru, GPS, kompas, radio, integracijo s Facebookom, Youtubeom in Twitterjem, delovanje v petih frekvenčnih omrežjih ... kompromisov enostavno ni.

Vrhunska izdelava in tankost ohišja
Ko smo aparat prijeli v roko, nas je najbolj navdušilo dejstvo, da je vse  zapakirano v ohišje, ki je le malenkost večje od konkurence, hkrati pa je tanko komaj 11 milimetrov. HD2 je sicer velik aparat, vendar zaradi tankosti ne pušča vtisa "opeke", kakršna je značilna za konkurenco iz finskih logov. Zato je nošenje v hlačnem žepu še vedno povsem udobno. Tudi zato, ker je kakovost izdelave vrhunska: ob stisku aparata nič ne škripa, se ne upogiba ali daje vtisa, da boste aparat ob premalo nežnem prijemu enostavno polomili.

Že skoraj tablični računalnik
Izpostavili smo že, da je med najvidnejšimi značilnostmi aparata zaslon. 11 cm po diagonali pomeni, da se zaslon razteza skoraj od roba do roba aparata in so inženirji do skrajnosti izkoristili površino, ki jim je bila na voljo. Ločljivost 800x480 pik je bila pričakovana in ponuja oster in jasen izris elementov uporabniškega vmesnika. Pomeni pa tudi to, da bodo mobilnikom neprilagojene spletne strani pri navadnem izrisu neberljive zaradi premajhnih črk. Te je na srečo možno prosto povečevati z uporabo večtočkovnega zumiranja, pomeni pa tudi to, da bo zaslon kaj hitro poln vaših prstnih odtisov - vendar je to lastnost, ki jih morajo uporabniki zaslonov na dotik sprejeti. Zaslon je sicer kapacitivni multitouch, kar pripomore k lažjemu in bolj intuitivnemu upravljanju.

 

Podpora Flashu, vendar le v IE
HD2 ima prednameščena dva spletna brskalnika: standardni mobilni Internet Explorer in Opero, ki je tudi del uporabniškega vmesnika Sense. Katero boste bolj uporabljali, je stvar potrebe: Opera je zmogljivejša, podpira multitouch in hitreje renderira strani. Vendar ima le IE vgrajeno podporo Flashu, čeprav se je izkazalo, da ni brezhibna in aparat zelo upočasni, pri nekaterih elementih v Flashu pa sploh ne deluje.

 

Baterija za dan, dva
Trajanje baterije je za tak tip naprave zadovoljivo. Kolikokrat boste aparad polnili, je odvisno od načina uporabe - brskanje po spletu preko WiFija jo bo izpraznilo v nekaj urah, če pa boste s HD2 zgolj telefonirali, pa baterija lahko zdrži nekaj dni. V povprečju pa boste aparat polnili vsako noč.

Platforma v zatonu
HD2 je zgrajen na platformi Windows Mobile 6.5.3, za katero pa se je izkazalo, da aparatu enostavno ni več dorasla. Kapacitivni zaslon na dotik namreč predpostavlja upravljanje s prsti (zato HD2 palčke oziroma stylusa nima priloženega), vendar mora biti upravljanju s prsti prilagojen uporabniški vmesnik. Windows Mobile v osnovni izvedbi to ni, saj zasnova tega sistema zastarela in sega v leta, ko so pametni mobilniki uporabljali zaslone z mehansko zaznavo dotika (rezistivni) in nizke ločljivosti.

 

Sense rešuje Windowse
HTC se je slabosti mobilnih Windowsov dobro zavedal, zato je zanje razvil svoj uporabniški vmesnik, poimenovan Sense. Ideja in izvedba sta zelo dobri in -dokler boste ostali v obsegu Sensea- niti ne boste dobili občutka, da uporabljate aparat z Windowsi.Navigacija po najbolj uporabljanih funkcijah je enostavna - od pisanja SMS-jev, prebiranja pošte, fotografiranja in ogledovanja slik, preverjanja vremenske napovedi, twittanja ... Vmesnik pospremijo simpatične, stilsko dovršene animacije: denimo na vremenu oblaki potujejo po zaslonu! Uporabnik se med aplikacijami sprehaja hitro, odzivnost vmesnika pa je enogigaherčnemu procesorju primerna, torej izjemna, kar je sicer na napravah z Windows Mobile bolj izjema kot pravilo.

Zato vas bo toliko bolj udarilo po glavi, ko boste začeli uporabljati aplikacije zunaj Sensea, kjer boste potrebovali kar nekaj potrpežljivosti in vaje. Velik zaslon bo na trenutke postal moteč, ko boste s palcem desne roke poskušali pritisniti na zgornji levi izbirnik zaslona. Vendar se je HTC potrudil, da bo do tega prišlo čim manjkrat. Vsi ključni deli operacijskega sistema so prilagojeni Senseu, tako da lahko na srečo pozabite na zastarele Microsoftove aplikacije kot so Media Player, telefonska številčnica ali špartanska virtualna tipkovnica. HTC-jeve različice teh aplikacij so bistveno zmogljivejše - denimo virtualna tipkovnica, ki je ena boljših rešitev na trgu.

Slovenci sicer potegnemo krajši konec, saj ne moremo izkoristiti vseh potencialov predvidevanja vnosov besed, vendar bo tudi z izklopljenim predvidevanjem tipkovnica delovala odlično.

Microsoft bo HD2 pustil na cedilu
Vseh pomanjkljivosti zastarelih Windows Mobile se zaveda tudi Microsoft, ki je pred kratkim na svetovnem mobilnem kongresu v Barceloni oznanil prihod nove različice svojega operacijskega sistema za mobilnike, poimenovanega Phone 7 Series. Napovedali so, da bo rez drastičen: zdajšnje WM 6.5 so vrgli v koš in popolnoma na novo razvili operacijski sistem, ki bi iz HD2 lahko potegnil maksimum.

Težava: Phone 7 Series bo po tem, kar vemo danes, na voljo samo za nove aparate, možnosti nadgradnje starih pa ne bo. Kot so za nas povedali pri slovenskem Microsoftu, je njihov cilj s Phone 7 Series začeti novo zgodbo, zato zelo verjetno ne bo možna nadgradnja nobenega WM6.5 telefona, ki je trenutno v prodaji. Za HD2 je to velika škoda, saj gre očitno za napravo, ki je na trg prišla pred svojim časom.

Hvalimo:
- Izjemen zaslon,
- Brezkompromisne zmogljivosti,
- Uporabnost in razširljivost.

Grajamo:
- Zastarelo platformo Windows Mobile 6.5, ki je ne bo mogoče posodobiti,
- Ceno pri slovenskih operaterjih.

Pod črto
Ali vas dejstvo, da čez dobrega pol leta ne boste mogli posodobiti operacijskega sistema, moti ali ne, je stvar okusa. Ker pa je uporabniška izkušnja Sensea od platforme neodvisna, vas zastareli Windowsi pri vsakodnevni uporabi verjetno ne bodo motili. Vendar grenak priokus ostaja, saj se bo mnogo uporabnikov počutilo zapostavljenih, ko bo njihova draga naprava čez noč v svetu mobilnih tehnologij postala zastarela.

Vedeti pa moramo, da je bilo za Windows Mobile v preteklih letih razvitih ogromno namenskih aplikacij, ki bodo prišle prav pri posebnih nalogah - denimo aplikacijah za poslovno rabo. Gre namreč za zrel in široko podprt operacijski sistem in prav to bo mnoge prepričalo k nakupu. Spet drugi bodo trdili, da bi HD2 bolj pristajal odprti operacijski sistem Android, ki v nekaj letih utegne postati najbolj razširjen operacijski sistem na pametnih telefonih. Končne resnice tu ni, dejstvo, da je HTC razvil tehnično izjemen aparat z enim najbolj inovativnih vmesnikov (Sense), pa ostaja. Če si želite tehnološko poslastico, potem danes v Sloveniji bolj zmogljivega mobilnika ne boste našli.

Cene aparata v Sloveniji
Glede na zmogljivosti aparata je razumljivo, da se HD2 cenovno ne bo uvrstil med cenejše mobilnike na slovenskem trgu. Najceneje ga boste dobili, če se boste zavezali enemu od obeh največjih operaterjev, vendar boste tudi v najboljšem primeru zanj morali odšteti vsaj tri evrske stotake. V prosti prodaji je še dražji in pri nas stane zajetnih 630 evrov. Če se odločite za nakup mimo operaterjev, boste nekaj evrov privarčevali, če ga kupite v tujini (v nemških spletnih trgovinah se prodaja od 460 evrov naprej brez stroškov pošiljanja), vendar ob znanih kompromisih glede vprašljivega servisiranja in poprodajne podpore.

- Mobitel: od 369 € (paket povezani 44/77) do 469 € (ostali paketi);
- Simobil: od 300 € (paket petZame) do 430 € (ostali paketi);
- Pri ostalih operaterjih aparata nismo zasledili;
- Redna cena: 630 evrov.

Več slik aparata ter primere fotografij, posnetih s HD2, si oglejte v zavihku galerija.

V nedeljo zjutraj si na našem portalu preberite intervju s predstavnikoma HTC-ja, kjer ju sprašujemo o nadaljnji poti HD2 po prihodu Windows Phone Series 7.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.