Slovenija
18 ogledov

Na preizkušnji: Windows Phone 7

Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Žurnal24 main
Eden prvih primerkov telefona z novim Microsoftovim operacijskim sistemom Windows Phone 7 v Sloveniji. Microsoftova vrnitev na sceno mobilnikov ali dokončen poraz? Preberite v ekskluzivnem testu.

Tokratni test bo obsežnejši in objavljen v dveh delih, saj hkrati preizkušamo dva izdelka: Samsungov najnovejši telefon z vrha ponudbe, imenovan Omnia 7, in dolgo pričakovani operacijski sistem, ki ga ta telefon uporablja. Gre za Microsoftov Windows Phone 7 – platformo, s katero se Microsoft velikopotezno želi vrniti na sceno mobilnikov. Sceno, kjer je zaspal in tehnološki razvoj ustavil nekje leta 2006.


Če želite prebrati test WP7, berite naprej. Test telefona Samsung Omnia 7, ki to platformo uporablja, smo objavili tukaj.



1. del: Operacijski sistem Windows Phone 7

WP7 ni naslednik zastarele različice 6.5. Vsa koda je napisana na novo z željo konkurirati trenutnima velikanoma: Applovemu iOS-u 4 (iPhone) in Googlovemu Androidu 2.2. WP7 je ubral njuno pot: upravljanje s palčkami je preteklost. Uporabnik se po menijih sprehaja s palcem, glede na trenutni položaj pa se mu prikazujejo kontekstualne možnosti.

Takoj je opazno, da je bil WP7 napisan za uporabnike, ki se nočejo poglabljati v nastavitve mobilnika. Bili smo namreč šokirani, ko smo telefon prvič zagnali in opazili, da je takoj delovala podatkovna povezava (povezali smo se v Mobitelovo omrežje) in ni bilo potrebno vpisovati nastavitev za slikovna sporočila. Pozor – testirali smo mobilnik iz proste prodaje, torej ga operater pred nami ni imel v rokah! Microsoft je očitno poskrbel za vse detajle in nadležno vpisovanje APN-jev je postalo preteklost. Želeli bi si, da bi tudi na iPhonih in Androidih imeli kaj podobnega. Presenečeni pa smo bili, da med brskanjem po nastavitvah telefona nismo našli možnosti za ročno popravljanje teh nastavitev, kar utegne biti moteče za izkušene uporabnike.

 

 

Uporabniški vmesnik preseneti s hitrostjo in odzivnostjo na pritiske. Pozna se, da Microsoft od proizvajalcev zahteva vrhunsko strojno opremo, ki poskrbi za hitrost delovanja. Upravljanje s telefonom je enostavno in ne potrebuje uvajanja: vsi programi so zasnovani minimalistično in uporabniku ne ponujajo izbire med 100 različnimi načini upravljanja in nepotrebnih oblikovnih okraskov (kič). Koledar je na primer še najbolj podoben kakšni črno-beli excelovi tabeli.

Ploščice za lažji nadzor
Za lažje upravljanje je Microsoft predvidel dve novosti: prva so nekakšne "ploščice", ki so bližnjice do najpogosteje uporabljenih programov (telefon, sporočila, e-pošta, koledar ...) in uporabljajo dinamično prikazovanje vsebine. Na ploščici boste tako lahko preverili, ali vas čaka nova e-pošta, kdo ima danes rojstni dan in kakšna je najnovejša slika vašega prijatelja na Facebooku.

Druga novost je navidezno širjenje polja uporabniškega vmesnika čez fizične meje zaslona. Deluje tako, da je besedilo pogosto odrezano sredi besede (na primer: Offic ...), kar vam pove, da se na desni strani skriva še nekaj več. Ko po zaslonu podrsate desno, boste prišli do dodatnih možnosti, v zgodrnjem primeru do Officea in možnosti ustvarjanja novega wordovega dokumenta.

 

Marketplace je z igricami in poslovnimi aplikacijami še slabo opremljen, vendar se vsak dan bogati z novimi programčki. (Foto: Žurnal24)

 

Povezovanje s spletnimi servisi
Telefon blesti tudi na področju sinhronizacije s priljubljenimi spletnimi storitvami (Facebook, Gmail, Yahoo, Hotmail ...) in prinaša zelo uporabno novost: usklajevanje kontaktov in koledarja. Uporabniku jih ni več treba prenašati z računalnika – dovolj je, da vpišete svoje podatke z Gmaila in telefon bo sam prenesel vaš koledar in kontakte, ki jih imate tam shranjene. Tako smo imeli naš telefonski imenik na voljo že nekaj minut po prvem zagonu aparata! Poleg koledarjev in kontaktov lahko sinhronizirate tudi e-pošto in v nekaterih primerih slike, na primer vaših prijateljev na Facebooku. Zanimivo, da je Microsoft pozabil na Twitter, ki ga med možnostmi ne najdemo!

Zurnal24.si se naloži odlično
Med odličnimi deli telefona sta brskalnik in fotoaparat. Brskalnik si kodo sposoja pri namiznih različicah Internet Explorerja in deluje hitro in stabilno. Podpira večprstno upravljanje (na primer "ščipanje" za povečevanje strani) in zavihke. Flasha na žalost ne podpira, vendar naj bi se to nekoč spremenilo.  

Fotoaparat prinaša dvostopenjski pritisk sprožilca, kakršnega smo vajeni iz samostojnih fotoaparatov. Tako je lažje ostriti, vgrajena bliskavica ter možnost nastavitve ISO do 800 pa poskrbita za možnost slikanja v slabših svetlobnih pogojih (čeprav se kakovost slik opazno poslabša).

Po aplikacije v trgovino

WP7 prinaša popolnoma prenovljeno trgovino aplikacij, poimenovano Marketplace. Ker je platforma povsem nova, aplikacij ni veliko, lahko pa najdete že vse ključne (Facebook, eBay, IMDb, Shazam ...). Čeprav Slovenije ne podpira, smo brez težav naložili nekaj brezplačnih aplikacij. Vseeno pa sta Android in iOS s svojimi stotisočimi aplikacijami v veliki prednosti pred WP7.

 

 

Osnove manjkajo
Z operacijskim sistemom vse le ni tako bleščeče, kot se zdi. Microsoftu najbolj zamerimo dve stvari: prva je ta, da telefon ne podpira kopiranja in lepljenja besedila (copy/paste). Ta dodatek naj bi dobil z nadgradnjo enkrat v začetku prihodnjega leta, vendar slab priokus ostaja. Sploh zato, ker copy/paste podpirajo že najbolj osnovni telefoni na trgu.

Še večji lapsus je pomanjkanje večopravilnosti (multitasking). Ne le, da nikakor ni mogoče preklapljati med aplikacijami ..., stanje je še slabše! Če vas bo sredi dela z aplikacijo kaj zmotilo (telefonski klic) ali se vam bo telefon ugasnil, se bo aplikacija zaprla, kar vam utegne požreti kar nekaj živcev. Tudi ta popravek bo verjetno nekoč prišel (morda v Windows Phone 7.1?), vendar se sprašujemo, zakaj ga ni že danes?

HVALIMO

+ minimalizem, ki se osredotoča na uporabnost,
+ hitrost delovanja,
+ ljubezen do podrobnosti pri uporabi,
+ dobro sinhronizacijo s priljubljenimi spletnimi storitvami,
+ možnost povezovanja z Xboxom.

GRAJAMO

– premalo nastavitev za napredne uporabnike,
– malo aplikacij v Marketplaceu,
– gumb za iskanje odpelje na bing.com, ne pa v iskalnik po telefonu,
– ni copy/pasta,
– ni multitaskinga,
– tipkovnica ne pozna šumnikov.

Pod črto
Windows Phone 7 je operacijski sistem, ki uporabnika prepriča že, ko prvič zažene telefon. Enostavna in intuitivna raba, prilagojena lenim uporabnikom, ki jih ne zanima vpisovanje kriptičnih nastavitev za posamezne operaterje. Minimalizem, ki je dobrodošla osvežitev pisanih in kičastih uporabniških vmesnikov. Hitrost delovanja in stabilnost so odlični.

Vendar ko WP7 uporabljate nekaj časa, vas začno vse bolj motiti porodne težave. Verjamemo, da bodo nekoč odpravljene, vendar popravke v smislu večopravilnosti, podpore šumnikom na tipkovnici, copy/paste ... zahtevamo takoj! Kljub temu boste, če vas omenjene slabosti ne motijo, dobili odlično platformo, ki vam bo olajšala življenje, predvsem pa prinaša svežino tistim, ki si po iOS-u in Androidu želijo preizkusiti nekaj novega.

WP7 je na nekaterih področjih, predvsem pri prijaznosti upravljanja, prehitel konkurenco iz vrst Androida in iPhona, pri tej dirki pa pozabil na nekaj osnovnih funkcij, ki jih bodo uporabniki pogrešali.

2. del preizkusa (test Samsunga Omnia 7) je  objavljen tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.