Slovenija
95 ogledov

Na Primorskem težave zaradi burje

sneg Nemčija
1/49
EPA
Potem, ko se je po večih urah le sprostil promet na primorski avtocesti, je v smeri proti Ljubljani zaradi zdrsov večih tovornjakov ponovno zaprta.

Sneg je pobelil celo dele Primorske, kjer povzroča največ težav. Kot je za Val 202 povedal Karlo Šturm s Cestnega podjetja Koper, je zimska služba na delu že od včeraj popoldne. "Delamo, kar je v naših močeh." Preglavice jim povzroča tudi burja, ki je vse močnejša. "Cesto očistimo, a je čez 15 minut spet zasnežena," je še izjavil Šturm in dodal, da se ukvarjajo predvsem z glavnimi cestami, zato so lokalne ceste še vedno močno zasnežene.

"Na postaji v Portorožu je zapadlo 11 centimetrov snega, v Novi Gorici pa 18 centimetrov, tako da je zasnežilo tudi nižino Primorske,“ je za nas povedal meteorolog Benedikt Strajnar. Na Obali decembra še nikoli ni zapadlo toliko snega kot danes (11 centimetrov). "To sicer ni rekord za Primorsko. Leta 1976 je v Portorožu zapadlo 14 centimetrov, in sicer marca," pa je za Val 202 povedal Strajnar.

Zimske radosti v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zaradi snega je prišlo tudi do več izpadov električne energije. Tako je bilo brez elektrike 400 prebivalcev Dolge Poljane, Budanj in Žapuž na področju Ajdovščine, 500 prebivalcev na območju Senožeč, Štorij, Dan in okolice Divače ter 300 prebivalcev na območju Dekanov.

Ekipe Elektra Primorske so kljub velikim problemom z dostopom zaradi zaprtih cest večino težav že uspele odpraviti. Kljub temu pa še okoli 600 odjemalcev ostaja brez električne energije, je povedala vodja službe za odnose z javnostjo na Elektro Primorska Tjaša Frelih. Napake so popolnoma že odpravili na območju Zgornje Vipavske doline.

Primorci veseli, da ni nesreč

Burja in sneg na vejah sta v Piranu polomila nekaj vejevja in drevo. Na policijski postaji Piran pa so nam povedali, da ne glede na to, da Primorci niso vajeni vožnje po snegu in da avtomobili praviloma nimajo zimskih gum, nesreč ni bilo. Kot je sporočil Alen Radojkovič, član uprave piranskega Okolja, trenutno vozila CPK plužijo po cestah na vaseh (Sv.Peter, Padna, Nova vas) in regionalni cesti Šmarje – Dragonja, delavci Okolja pa posipavajo javne poti in pločnike. Polomljene veje, ki so onemogočale prehod vozil na cestišču, so zdaj odstranjene, takoj, ko bo mogoče, bodo veje odstranili tudi s pločnikov in zelenic. Previdnost ni odveč, opozarjajo, pri hoji po neočiščenih pločnikih.

sneg na Obali | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Sneg povzroča nevšečnosti sicer predvsem v višje ležečih legah in zaledju Obale, saj ga je tam ponekod celo do 20 centimetrov. Zaradi manjših zametov, ki jih je naredila burja na nekaterih cestah, so prejeli več klicev v regijskem OKC, ljudje sprašujejo sicer predvsem glede pluženja cest, saj na obali, razen štiripasovnice v Kopru, niso bile splužene. V piranski občini so se delavci CPK, ker so prednostno čistili ceste drugje, pojavili v jutranjih urah, tako da so bile glavne ceste prevozne šele okoli pete ure zjutraj, stranske ceste pa bodo na vrsto prišle kasneje.

Sneženje bo ponehalo

Zvečer bo sneženje povsod ponehalo, ponoči se bo od severozahoda postopno zjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem v prvem delu noči še močna burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ponoči in zvečer je sicer največ snega zapadlo na Vojskem, in sicer 45 centimetrov. Močno je snežilo tudi v Kočevju, 32 centimetrov snega, in v Novem mestu, 31 centimetrov. V Kočevju so medtem namerili že več kot 70 centimetrov snega. Večjih težav pa sneg na srečo ne povzroča.

"Že jutri bo sončno, a mrzlo. Enako vreme se nam obeta do četrtka, v ponedeljek sicer lahko še rahlo sneži. Jutranje temperature bodo precej nizke, saj se bodo gibale pri -10 stopinjah, čez dan pa okoli ničle,“ je še pojasnil Strajnar.

V prometu težave

"Na primorski avtocesti je cela štala. Na klancu pred Postojno v smeri Ljubljane so že zjutraj stali tovornjaki na vseh treh pasovih. Rešilec ni mogel nikamor," je dopoldne sporočila bralka. "Obsedno stanje, pločniki zasneženi, ceste zaprte, župan še spi, komunala ima prosto soboto," pa nam je sporočila bralka iz Ajdovščine.

Zaradi obilnega sneženja je bil oviran promet na Dolenjskem in Primorskem. Na dolenjski avtocesti je bil pred Karteljevim oviran promet proti Novemu mestu zaradi zdrsa tovornih vozil.

Na regionalni cesti Postojna-Pivka se je zaradi zdrsa avtobusa od Unca nabrala večkilometrska kolona vozil, kar je delavcem Družbe za avtoceste v RS (Dars) onemogočalo pluženje, je dejal Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje. K temu, da se je nabrala kolona vozil na avtocesti, je po Kolerjevih besedah prispeval tudi močan veter, ki je nanašal sneg na avtocesto, tako da je prihajalo do zametov. Kot je poudaril, je bilo najhujše to, da je bilo zaradi kolone vozil onemogočeno pluženje Darsovim delavcem. Tako sobili vozniki ujeti v svojih avtomobilih in praktično v snegu in vetru več ur.

Ponovna zapora

Potem, ko je na primorski avtocesti po večih urah ponovno stekel promet, je ta v smeri proti Ljubljani ponovno zaprta. Med Studencem in postojno je namreč zdrsnilo več tovornih vozil, stoječa kolona pa je od razcepa Nanos do Postojne.

Težave z zameti

Kot so pojasnili v Cestnem podjetju Nova Gorica, imajo največ težav zaradi snežnih zametov na cestah. Poskušajo jih sproti odstranjevati, vendar se razmere nenehno poslabšujejo.

Še vedno velja zapora druge stopnje, kar pomeni prepoved prometa za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolicami in hladilniki na hitri cesti med Nanosom in Ajdovščino.

Pazite se burje!

Sneg na dolenjski avtocesti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V noči na soboto in v soboto bo valovanje morja zaradi močne burje močno okrepljeno. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale lahko dosežejo višino do štirih metrov. Morje lahko poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana. V nedeljo se bo valovanje morja umirjalo.

Burja lahko čez dan doseže hitrosti med 120 in 140 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih pa lahko kakšen sunek to hitrost celo preseže. "V takšnih razmerah, ko piha burja in sneži, je nemogoče čistiti. Potrebna je previdnost, še zlasti na Primorskem in Notranjskem. Veter bo sicer pihal tudi drugod,“ pravi meteorolog Strajnar.

Snežne razmere:
- na cestah čez prelaze Jezersko, Korensko Sedlo in Ljubelj so obvezne verige;
- na cestah Podnanos - Razdrto, Žaga - Kobarid in Col - Črni vrh - Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike;
- obvezna uporaba verig na regionalni cesti Ajdovščina - Col -Črni vrh - Godovič;
- prelaz Vršič je zaprt.

Komentarjev 11
  • Scott 21:42 09.december 2012.

    Primorci;pa ja ne boste za to burjo krivili Spoštovanega Gspoda predsednika vlade RS Janeza Janše?

  • JaneDoe 02:00 09.december 2012.

    Ma vsako leto ista štorija. Lani sem 5 ur stala v nepremični koloni pri Postojni, ker je bil - glej ga zlomka - zdrs nekega tujega tovornjaka z letnimi gumami. Letos iste zgodbe in drugo leto bodo iste. Na stotine ...prikaži več ljudi stoji v vrsti na minusu, ker pač nek bolgarski šalabazer ni hotel investirat v nove gume ... Obožujem sneg, ljubljanske ceste so super, ampak tale AC proti primorski je pa vsako leto živa bruka.

  • KOJAK 16:19 08.december 2012.

    Očitno še nisi bil v tujini med padavinami. Sam sem v Nemčiji stal več kot 3 ure na avtocesti in to ponoči - zaradi snega.