Slovenija
33 ogledov

Na pripravništvo čaka že 500 diplomantov

studij Anže Petkovšek
Zaradi pomanjkanja denarja na opravljanje pripravništva čaka okoli 500 diplomantov socialnega dela.

Diplomanti fakultete za socialno delo morajo za prijavo za delovno mesto socialnega delavca po zakonu opraviti strokovni izpit in pripravništvo. A slednjega ni mogoče opravljati, saj za to ni zagotovljenega denarja. Tako je bil zadnji razpis za pripravništva objavljen leta 2013, na opravljanje pripravništva pa trenutno čaka že okoli 500 kandidatov.

Zmanjkalo tudi evropskih sredstev

Po zakonu o socialnem varstvu iz leta 1993 morajo socialni delavci pred zaposlitvijo opraviti strokovni izpit ter praktično usposabljanje z mentorjem v obliki pripravništva. Od leta 1999 do 2008 se je pripravništvo financiralo preko javnih del in zavoda za zaposlovanje, od leta 2010 pa preko evropskih sredstev v okviru projekta Pripravništvo, ki ga izvaja Socialna zbornica Slovenije.

A evropskih sredstev za omenjeni projekt že dve leti ni, država denarja za pripravništva tudi ni zagotovila v proračunu. Generalni sekretar socialne zbornice Bojan Regvar pravi, da evropskega denarja še ni, ker ministrstvo za delo še ni pripravilo potrebne dokumentacije oziroma ker priprava dokumentacije poteka prepočasi. Trenutno po njegovih navedbah konkretno manjka še izvedbeni načrt, ki bo podrobneje uredil finančno razdelitev sredstev.

Na ministrstvu za delo nasprotno pravijo, da denarja ni, ker evropska finančna sredstva iz nove finančne perspektive trenutno še niso na voljo. Ko bodo, zatrjujejo, dali soglasje za izvajanje projekta Pripravništvo in pripravništva bodo lahko spet stekla. Zagotavljajo tudi, da pristojna služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dela vse, kar je mogoče, da bi se črpanje lahko pričelo čim prej. Poleg tega na ministrstvu preverjajo tudi druge možne načine financiranja pripravništva, dodajajo.

Kdaj bo mogoče črpati evropska sredstva v tem trenutku ni znano. Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci, na kateri so opozorili na problematiko pripravništev, ocenila predsednica sindikata Mladi plus Zala Turšič, evropskih sredstev ni mogoče pričakovati še vsaj do jeseni.

Sredstva za pripravništva niso predvidena niti v proračunu 2015

Sredstva za pripravništva niso predvidena niti v proračunu za leto 2015, čeprav je pripravništvo na področju socialnega dela zakonsko obvezno, volonterska pripravništva pa prepovedana. Na ministrstvu za delo na vprašanje, kako si predstavljajo, da bodo diplomanti socialnega dela opravili obvezno pripravništvo, če država zanj ne zagotovi denarja, ne odgovarjajo.

Medtem pa se število na pripravništvo čakajočih diplomantov povečuje. Po podatkih Regvarja trenutno na opravljanje pripravništva čaka okoli 500 diplomantov socialnega dela iz zadnjih treh generacij diplomantov, hkrati pa še vsaj 500 diplomantov različnih družboslovnih šol (sociologi, psihologi, upravni delavci ...).

Pri tem Regvar tudi opozarja, da bo v primeru, da denarja ne bo, onemogočeno nadomeščanje socialnih delavcev, ki gredo v pokoj, z novimi. V sektorju socialnega varstva je namreč zaposlenih 16.500 ljudi, pri čemer jih je treba z novimi letno nadomestiti okoli odstotek, pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.