Slovenija
68 ogledov

Na Ptuju prepoved, v Ljubljani ga plačajo

Zarodek Shutterstock
Medtem ko na Ptuju (še) niso dovolili pokopa deklice, ki se je rodila po 16 tednih nosečnostih, v Ljubljani to ni problem. Še več, skupinski pokop - če se starši odločijo zanj - UKC Ljubljana celo plača.

V Ljubljani je mogoče pokopati tudi mrtvorojene otroke, pri katerih je nosečnost trajala manj kot 22 tednov, so nam pojasnili v UKC Ljubljana. Ti primeri se sicer uradno kategorizirajo kot splav. V sredo smo poročali o primeru staršev iz ptujske porodnišnice, ki svoje v 16. tednu nosečnosti mrtvorojene hčerke Elizabete ne smeta pokopati

V Ljubljani teh težav ni. "Po splavu ali porodu mrtvega ploda staršem osebno izročimo pisno obvestilo in izjavo o možnostih pokopa. Način pokopa ni vezan na gestacijsko starost  ali težo mrtvega ploda. Možen je  individualni ali skupinski pokop, ki ga opravijo na pokopališču Žale. Vsak splavljen ali mrtvorojen plod najprej, ne glede na gestacijsko starost, težo ali vzrok smrti, predamo v pregled oddelku za patologijo, kjer izdelajo zdravniško poročilo o vzroku smrti. Po končanem pregledu na patologiji, vse plodove iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana predamo pokopališču Žale. Starši se neposredno z Žalami dogovorijo o podrobnostih pokopa, za katerega so se predhodno odločili," so pojasnili na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. 

Dovolj je zdravniško potrdilo, brez pa ne gre

"Za organizacijo pokopa potrebujemo le zdravniško potrdilo o vzroku smrti, drugih dokumentov ne potrebujemo, brez dokumentov pa pokop seveda ni možen," je povedal Domen Kokalj iz javnega podjetja Žale. 

Skupinski pokop plača klinični center

"Individualni pokop se opravi s krsto ali žaro v individualni grob ali z individualnim raztrosom pepela v parku zvončkov. Stroške individualnega pokopa nosijo starši. Skupinski pokop se opravi kot skupinska upepelitev in skupinski raztros pepela v Parku zvončkov na pokopališču Žale. Stroške skupinskega pokopa v celoti nosi UKC Ljubljana kot naročnik pokopa," so še pojasnili v UKC Ljubljana.

Za starše tudi psihološka pomoč

Na ljubljanski ginekološki kliniki so dodali še, da "v primeru neuspelega izida nosečnosti po splavu ali porodu, ne glede na gestacijsko starost ali težo ploda, staršem najprej izrečemo iskreno sožalje. Še v času hospitalizacije oziroma najkasneje pred odpustom, jih seznanimo z možnostjo pogovora s psihologinjo." Psihološka služba je organizirana v okviru klinike, psihologinja pa je staršem na voljo tudi po odpustu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.