Slovenija
23 ogledov

Na Ptuju več deset tisoč ljudi

Kurenti slavijo 50. let svojega karnevala. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Kurentom za zdaj zime še ni uspelo odgnati, so pa vsaj za današnji dogodek uredili sončen dan.

Tradicionalno, že 53. kurentovanje na Ptuju je bilo v znamenju velike mednarodne pustne povorke, ki pomeni vrhunec desetdnevnega dogajanja in v najstarejše slovensko mesto vsako leto privabi več desettisoč ljudi iz vse Slovenije in tujine.

Z začetkom pred Mestno hišo in nadaljevanjem povorke po ptujskih mestnih ulicah so se tudi letos predstavile številne domače in tuje etnografske in karnevalske skupine, med njimi seveda daleč največ domačih kurentov. Dogajanje so si ogledali tudi nekateri znani Slovenci, politični vrh pa sta zastopala podpredsednik državnega zbora Jakob Presečnik in začasna vodja PS ter poslanka Alenka Bratušek.

3000 pustnih likov

Po ptujskih mestnih ulicah se je podalo več kot 3000 tradicionalnih pustnih likov iz enajstih držav, poleg Slovenije še iz Belgije, BiH, Bolgarije, Črne Gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Rusije in Srbije. Ob tem so se v svojih opravah predstavili tudi dosedanji princi ptujskega karnevala, etnografske pustne skupine z Dravsko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih Goric, pihalne godbe, osnovne šole ter mnoge karnevalske skupine.

Ptujski župan Štefan Čelan je v kurentovi opravi dejal, da gre pri ptujskem dogajanju predvsem za to, da pomagajo osrečevati ljudi, takšen duh pa bi po njegovem moral v Sloveniji zavladati vseh 365 dni v letu. Sicer pa je znova poudaril, da ne drži najbolj trditev, da kurenti odganjajo zimo, pač pa slavijo vse štiri letne čase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.