Slovenija
39173 ogledov

Na račun bo kapnilo vsaj 400 evrov

Denar Profimedia
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo izplačalo dodatek za veliko družino.

Dodatek za veliko družino pristojno ministrstvo običajno izplača vsako leto aprila. Letos je datum za izplačilo omenjenega dodatka 14. aprila, do njega pa je upravičenih skoraj 29.600 družin. Družine s tremi otroki bodo prejele dodatek v višini 404,48 evra, družine s štirimi ali več otroki pa 491,52 evra.

Dodatek za velike družine pripada družini, ki ima v koledarskem letu vsaj en dan tri ali več otrok do starosti 18 let, po tej starosti pa, če ima status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdlje do njegovega 26. leta starosti. Pogoj za izplačilo je, da imajo eden od staršev in otroci skupno stalno ali začasno prebivališče in dejansko prebivajo v Sloveniji.

S 1. januarjem 2019 je bil ukinjen premoženjski cenzus, kar pomeni, da so do dodatka za veliko družino upravičene vse velike družine, ne glede na njihov materialni položaj.

Omenjeno pravico po uradni dolžnosti za vse prejemnike otroškega dodatka določi center za socialno delo enkrat letno.

Kdor ni prejemnik otroškega dodatka, mora ob prvem uveljavljanju v tekočem letu vložiti vlogo za uveljavitev pravice do dodatka za veliko družine za tekoče leto. Ob povečanju števila otrok, mora vlogo vložiti najpozneje do konca tekočega leta, v katerem se je število otrok povečalo. Po prvem uveljavljanju center enkrat letno po uradni dolžnosti določi pravico do dodatka za veliko družino za tega upravičenca.

Velike družine so sicer upravičene tudi do višjega zneska davčne olajšave in do nižje letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • bugmenot 09:42 14.april 2021.

  Joj, kakšna faušija veje iz komentarjev! Imeti 3 ali 4 otroke nič nič "ciganskega". Če Slovenci ne bomo imeli več otrok, potem nas pač več ne bo. 3 ali 4 otroci so samo popravljanje povprečja, ker vsaka ženska ne rodi ...prikaži več in za vsako tako žensko, ki nima otrok ali ima samo enega, mora neka druga ženska roditi 3 ali 4 zato, da pridemo do povprečja 2,1 otroka na žensko kar je potrebno za normalno obnavljanje populacije.

 • jakec42 07:59 14.april 2021.

  Spet bodo kosovarji kasirali.vlada skrbi zanje,zraven pa še za cigane!

 • Avatar darklord
  darklord 07:00 14.april 2021.

  Uh, kako bodo cigoti veseli....