Slovenija
9 ogledov

Na referendumu tudi o delu Bossmana

Peter Bossman Suzana Kos
Referendum o občinskem odloku o pozidavi območja Kampolina bo tudi referendum o tem, kako zadovoljni so ljudje z delom piranskega župana Petra Bossmana, je danes poudaril predstavnik Civilne iniciative za zeleni Kampolin Marko Zorman.

Če bo odlok na referendumu padel, od župana pričakujejo, da bo "povlekel ustrezne konsekvence".

V Civilni iniciativi upajo, da bo referendum, ki bo na območju celotne občine Piran potekal v nedeljo, 24. marca, na simbolni ravni tudi neke vrste prelom v smislu, da bi občina Piran "zopet začela neko drugačno razvojno politiko". Občina namreč nazaduje, mladi bežijo iz nje, stanovanja pa se gradijo izključno za vikendaše in turiste, je na današnji novinarski konferenci ocenil Zorman.

Zaradi tega bo referendum o občinskem odloku hkrati tudi referendum o tem, koliko so ljudje zadovoljni z delom župana Petra Bossmana, je prepričan Zorman, ki zato pričakuje, da bo župan v primeru, da bo referendum uspel, "tudi povlekel ustrezne konsekvence".

Kot je še pojasnil, če bodo občani odlok na referendumu zavrnili, občinski svet o njem do konca mandata ne bo mogel več odločati. Napovedal je sicer, da bodo, če na referendumu ne bodo uspeli zaustaviti odloka, "šli naprej". Pri tem je Zorman navedel, da imajo "več možnosti", katere naj bi to bile, pa ni navedel.

Zorman je sicer izrazil "globoko nezadovoljstvo" nad vodenjem predreferendumske kampanje s strani občine. Kampanja občine se je po njegovih besedah namreč osredotočila na osebno diskreditacijo nekaterih članov civilne iniciative, prisoten pa je bil tudi podcenjujoč odnos do same iniciative, češ da gre le za peščico ljudi. Kritičen je bil tudi do servisnih služb občine, ki da zelo počasi lepijo njihove plakate in s tem "krajanom kratijo pravico do popolne in pravočasne obveščenosti".

Sporna je po Zormanovih besedah tudi uporaba javnih zavodov, kot je bil primer šole v Sečovljah, za javne predstavitve, čeprav zakon to izrecno prepoveduje. Kot neprimerno pa je označil tudi "talanje" majic z občinskim denarjem.

Kot je poudarila članica civilne iniciative Livija Sikur Zorman, so že začeli s predstavitvami stališč po lokalnih skupnostih, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Poleg tega so pripravili tudi plakate in letake. Pri tem je izpostavila, da so vse financirali iz lastnih sredstev in s prostovoljnim delom, za razliko od kampanje župana Bossmana, "ki črpa iz naših, davkoplačevalskih sredstev". Za kampanjo naj bi v civilni iniciativi sicer porabili med 500 in 600 evrov.

Svet občine Piran je odlok o prostorskem načrtu za območje Kampolin terase, ki predvideva pozidavo in ureditev istoimenske hudourniške grape, sprejel že novembra. Na območju, ki je v večinski lasti občine, lastnik tretjine zemljišča pa je projektno podjetje DIB3, je predvidenih približno 42 novih stanovanj in 125 parkirnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.