Slovenija
13 ogledov

Na rešilca čakal 50 minut

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Včeraj okrog osme ure zvečer je na Miklošičevi ulici v Ljubljani padel in se poškodoval kolesar. Policisti so mu namesto pomoči ponudili alkotest, napisali pa so mu tudi kazen. Rešilec prispel po 50 minutah.

"Hodila sem po Miklošičevi, ko je kolesar, ki se je ustrašil sirene, padel s kolesa. Pri padcu si je odrgnil nogo in se udaril v desno stran trebuha, imel pa je tudi težave z dihanjem. Mimoidoči smo mu priskočili na pomoč ter poklicali reševalno vozilo. Gospodu smo dajali obkladke na nogo in pitno vodo, medtem ko smo čakali prvo pomoč," je v pismu zapisala naša bralka.

Odgovor policije
"Posameznik je alkotestu podvržen takrat, ko se zazna vonj po alkoholu. Omenjenega primera ne poznam, tako da težko komentiram," je zatrdil Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana, in dodal, da bodo preverili primer in nam poslali pojasnilo.

Po pisanju bralke je bil kolesar državljan druge države in je bil na začasnem delu v Sloveniji. "Bil je ves prestrašen, saj se je bal, da bo moral plačati reševalca, čeprav ima urejeno zdravstveno zavarovanje."

"Namesto reševalca so po petnajstih minutah prišli policisti, ki so mu namesto prve pomoči ponudili opravljanje alkotesta, čeprav se je kolesar tresel, imel bolečine v trebuhu, težave z dihanjem in ni kazal znakov vinjenosti,"
pripoveduje bralka in doda, da so policisti poškodovancu napisali kazen zaradi neprilagajanja cestnim razmeram.

Rešilec šele čez 50 minut
"Približno čez trideset minut je slučajno prišla mimoidoča prva pomoč, ki je bila zadolžena za prireditev na Prešernovem trgu, in mu očistila rano ter ponudila pomoč. Po ponovnem klicu se je čez dobrih petdeset minut le pojavil reševalec in kolesarja odpeljal v bolnišnico," konča bralka.

 

Od kliničnega centra do Miklošičeve bi potrebovali slabe štiri minute.
Vodna izmene reševalne postaje UKCL

Prednost kritični primeri
"Konkretnega primera ne poznam, vendar pa imamo prioritete, ki temeljijo na zdravstvenem stanju posameznika. Absolutno prednost pred vsemi imajo primeri utopitve, prenehanje dihanja, močne krvavitve in zastoj srca. Ostala posredovanja so odvisna od situacije in razpoložljivosti reševalnih vozil," nam je povedal vodja izmene reševalne postaje UKC Ljubljana in dodal, da je čez dan urgentni vožnji namenjenih pet vozil, ponoči štiri. "Odvisno je tudi od dneva, saj je včasih na voljo le eno reševalno vozilo." Koliko reševalnih vozil je bilo na voljo včeraj, nam reševalec ni želel povedati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.