Slovenija
17 ogledov

Na robu zaradi nižjih dohodkov

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, zapor, pripor, rese razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, zapor, pripor, rese
Družini zaradi neplačevanje najemnine grozi izselitev.

"Starejši sin je jeseni hudo zbolel in sem ves čas na bolniškem dopustu. Zato je plača še nižja in komaj preživimo," nam zaupa mati najstnice in najstnika (ime je znano uredništvu). Z očetom sta ločena, za otroke pa prejema državno preživnino v višini 170 evrov. Ker že od jeseni ne plačuje najemnine, jim grozi izselitev, zamuja tudi z nujnimi položnicami.

"Poskusili smo že vse"

"S sinom že od jeseni obiskujeva raznorazne zdravnike, a še zdaj niso ugotovili, kaj je narobe. Prva diagnoza je bila vnetje obraznega živca," pripoveduje. Medtem so, kot pravi, poskusili več vrst zdravljenja, tudi z zelo močnimi zdravili s hudimi stranskimi učinki. "A mu do zdaj ni nič pomagalo, ne more obiskovati šole, jaz ne morem v službo," je obupana.

Ker ima službo z minimalno plačo, so že pred boleznijo stežka shajali. Že prej si niso privoščili izletov, novih oblek, čevljev ali obšolskih dejavnosti. Pomagal jim ni niti oče, s katerim niso imeli nikoli pristnih stikov. Oba otroka sta po njenih besedah tudi zaradi očeta, ki jima ni nikoli naklonil ljubezni, manj samozavestna in v hudi stiski. Vse pa se je poslabšalo z boleznijo. "Zdaj nimamo niti za preživetje," pravi. Poleg tega je napetosti v družini vsak dan več, boji se za sinovo zdravje, da bodo ostali brez strehe nad glavo, in ne ve, kaj bo dala jutri v lonec. "Vse pa se odraža tudi na mlajši hčerkici, čeprav nič ne reče in je zelo pogumna," opisuje.

Napetost in stiska

Z denarjem bi poplačala dolgove za najemnino in najnujnejše položnice. "Tako bi si vsaj malo oddahnili in bi bili napetost in stiska manjši," pravi mati.

 

Komentarjev 4
  • nina 14:09 15.junij 2013.

    Žal Slovenije ni več odšla je drugam.....K.O........

  • JohnSmith30699 13:54 15.junij 2013.

    Zadnja leta prebiram same podobne zgodbe...., kako so bogati še bogatejši, kdo je koga nategnil,koliko firm je šlo v stečaj, kako od politikov slišimo same pravljice...pa dobro, ampak kar me najbolj čuje je pa ZAKAJ ZA VRAGA ...prikaži več NISMO NA ULICAH in ZAKAJ NISO LOPOVI (politiki, bančniki, tajkuni,,.,) V ZAPORIH ?=!?!?JA PA KAJ SE MORA ZGODITI DA BO POČILO V SLOVENIJI !?!?!?!DAJMO FOLK A VAM MORAJO GATE POBRAT DA SE BO KAJ PREMAKNILO! Fak kok sem jezen na slovenske janezke..še do zime pa me slovenija ne vidi več...žal,pogrešal jo bom tako kot je bila pred leti :(

  • privat 13:39 15.junij 2013.

    res si copatek...pa zelo ozko vidiš sliko današnje politike!! zakaj pa nebi država omogočala z tolikim mehanizmom vsaj pravico do življenja ne pa da vse vrže na pleča malega človeka! naši politiki pa se raje igrajo terorja nad malim človekom ...prikaži večm ,kot pa omogočanje zaposlitev ,človeku vrednega mesečnega izplačila....Če bi oče mel,zakaj pa nebi dal svojem otroku??'..drugo je če se zase nima ,ker mu država vse vzame in je že pred desetletjem vse vzela..in kako bo dal ??..