Slovenija
107 ogledov

Na RTV preverjajo vinjenost zaposlenih, na Pošti zlorabe bolniške

detektiv Benjamin Kovač
Številni javni zavodi in državna podjetja za preverjanje poštenosti svojih zaposlenih najemajo detektive. Ti med drugim preverjajo, ali so zaposleni vinjeni, pa tudi sumljive primere bolniškega in kraje.

RTV Slovenija je detektivu Tiborju Tajnšku od leta 2011 plačal 11.500 evrov za to, da je preverjal alkoholiziranost zaposlenih na delovnem mestu in zlorabe bolniškega staleža.

Detektiv | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lani in leto pred tem je opravil dva nadzora zlorab odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, v nobenem primeru ni odkril kršitev.

V minulih štirih letih je opravi tudi deset preizkusov alkoholiziranosti na delovnem mestu. Leta 2011 je bilo teh preizkusov sedem, ugotovil je eno kršitev, zaradi česar je RTV Slovenija zoper zaposlenega pisno opozorila in začela postopek pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Detektiv je lani vinjenost preverjal pri dveh zaposlenih, a kršitev ni ugotovil. Letos pa je na delovnem mestu odkril enega pijanega. "Ker je bil delavec predhodno že pisno opozorjen, mu je bila redno odpovedana pogodba o zaposlitvi," sporočajo z nacionalke. 

Pošta Slovenije v štirih letih za detektive 18 tisočakov 

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pošta Slovenije od leta 2010 sodeluje z dvema detektivskima agencijama, ki med drugim preverjata zlorabe pravic do zadržanosti z dela in povračila stroškov prevoza. Koliko primerov so v tem času odkrili niso sporočili, so pa za storitve detektivov v tem času porabili natanko 18 tisočakov. 

Detektivi sicer zbirajo tudi informacije o dolžnikih in njihovem premoženju, povzročiteljih premoženjskih in nepremoženjskih škod, pogrešanih in izgubljenih predmetih. 

V brežiški bolnišnici detektiv preiskoval kraje

"Detektiv Stanislav Novak je za Splošno bolnišnico (SB) Brežice izvajal storitve osebnih vročitev, preverjanje zlorab bolniškega staleža in preverjanje odtujevanja materiala iz zavoda," pojasnjuje direktor bolnišnice Dražen Levojević. 

Detektiv kršitev bolniškega staleža ni ugotovil, kot tudi, da bi kdo iz zavoda kradel material. Levojević zato poudarja: "Glede na navedeno tudi ni bilo sankcij." 

SB Brežice je detektivom kljub temu v štirih letih plačala nekaj manj kot sedem tisoč evrov.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ferluci 08:45 19.maj 2015.

    No, ko sem pred leti obiskal sejem 'Ljubiteljev praženega krompirja' je bil RTV-jevc (najbrž je pripravljal prispevek o prioreditvi) kar vidno nadelan. Takrat se mi to ni zdelo ravno poslovno.

  • jankop 19:12 18.maj 2015.

    tudi sposobnega je težko najti

  • dragec 17:40 18.maj 2015.

    Predlagam, da detektivi spremljajo te smotane poslance