Slovenija
5986 ogledov

Na še eni cesti bodo ukinili obveznost vinjet

vinjeta 2020 Dars
Za cesto od pesniškega rondoja do Teznega ne bo več treba imeti vinjete. Zadevo bodo uredili tako, da bodo hitro cesto prekategorizirali iz hitre v regionalno cesto.

Predsednik Stranke mladih Zeleni Evrope in Mestni svetnik v MOM Igor Jurišič sem 10. julija 2019 od Ministrstva za infrastrukturo zahteval odpravo nelegalnega cestninjenja na H2 (odsek od pesniškega rondoja do Teznega) in o tem obvestil javnost.

"Z včeraj objavljenim predlogom Ministrstva za infrastrukturo je ministrica Bratuškova držala obljubo, da bo nezakonito stanje na zahtevo Stranke mladih – Zeleni Evrope odpravila do konca leta, hitro cesto H2 pa prekategorizirala v regionalno R2-430," je sporočil predsednik stranke Stranke mladih – Zeleni Evrope in mestni svetnik v MOM Igor Jurišič.

Cesta bo ostala v lasti Darsa, da se ne bi nanjo preusmerili tovornjaki, pa bo na njej ohranjeno cestninjenje za tovornjake, ki se bodo tako najbrž raje vozili po avtocesti.

Prekategorizacija ceste je po mnenju ministrstva smiselna, ker je z izgradnjo avtocestnega odseka 0071 Dragučova – Maribor izgubila funkcijo prevzemanja daljinskega prometa in ohranila le lokalni promet mesta Maribor z njegovim zaledjem.

"Uredba je medresorsko usklajena, o uveljavitvi novega cestninskega režima bo vlada odločala prihodnji teden," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Po sprejemu na vladi bo uredba začela veljati s 1. januarjem 2020.

Uredba o merilih za kategorizacijo javnih cest določa, da se po izgraditvi avtoceste obstoječa državna cesta ali odsek državne ceste, ki poteka vzporedno z novozgrajeno daljinsko cesto, prekategorizira med regionalne ceste tako, da se zagotovi nepretrgana vzporedna povezava te kategorije.

Z nobim letom bo tako Maribor dobil novo cestno povezavo med levim in desnim bregom, ki bo na voljo vsem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 17:59 12.december 2019.

    2014 sem imel nazadnje vinjeto.Brez nje isto pridem vsepovsod,pa še ogledam si pokrajine. Goriva porabim tam tam,edino kar pridem nekaj minut kasneje.

  • Avatar olor
    olor 17:51 12.december 2019.

    Najbolje da vso preostalo kako AC preimenujejo v regionalno.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 09:44 12.december 2019.

    [ Cesta bo ostala v lasti Darsa, ... ] Tako pa izgleda vrh političnega svinjanja. Fuj.