Slovenija
44 ogledov

Na sezono niso pripravljeni

Rešilec Suzana Kos
Obala. Povprečni dostopni čas reševalcev je daleč od evropskega.

"Na leto imamo 1,4 milijona nočitev turistov, zgoščeno na tri poletne mesece; število prebivalstva se takrat potroji. Promet na cestah je povečan, zastoji so stalnica. Vsekakor bi morali zagotoviti ustrezno zdravstveno pomoč v obliki turistične ambulante in ustrezno hiter čas prihoda reševalnega vozila na kraj nesreče. Kako to financirati, pa ne vem," komentira Jadran Furlanič, direktor portoroškega turističnega združenja.

Denarja, s katerim bi pomagali zagotoviti ustrezne zdravstvene storitve med glavno turistično sezono, sami nimajo. "Država nam je namreč vzela blizu 70 tisoč evrov za našo osnovno promocijsko dejavnost," dodaja.

Selitve nazaj še ni

Sedež prehospitalne enote je trenutno v Kopru; za selitev obalnih reševalcev iz objekta pri izolski bolnišnici se je pozimi – proti volji izolskega in piranskega kolega – odločil prvi mož koprskega zdravstvenega doma Matevž Ravnikar. Direktorji so se nato sprli, vmes je poseglo ministrstvo.

Reševalci naj bi se tako selili nazaj v Izolo. "Zamujamo kakšna dva tedna, upam, da se bo zgodilo ta mesec. Na sezono sploh nismo pripravljeni, upam, da se bom ta teden srečal s kolegoma iz Izole in Pirana ter da se bomo dogovorili tudi o turistični ambulanti v Luciji," pravi Ravnikar.

Reševalci med sezono zaradi prometnih konic in zamaškov za prihod do Portoroža in Pirana potrebujejo več časa. "Naš dostopni čas je od dva- do trikrat daljši kot povprečni evropski. Eno ekipo bi morali imeti tudi v piranski občini. V Ljubljani so denimo reševalci na treh dodatnih lokacijah, tako da lahko na kraj dogodka pridejo pravočasno," poudarja poznavalec, ki ne želi biti imenovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.