Slovenija
121 ogledov

Na Sinajskem polotoku ugrabljajo turiste

Sinajski polotok, Egipt Žurnal24 main
Ministrstvo za zunanje zadeve iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Egipt, so zapisali na spletni strani.

"Glede na zadnji razvoj dogodkov so žarišča nemirov in nasilja predstavljajo zlasti mesti Kairo in Aleksandrija, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju (Sharm El Sheik, Dahab, Hurgada in druga) sicer doslej ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar tega ni možno izključiti. Letališče v Kairu po trenutno znanih podatkih ni vključeno v nemire in nasilna zbiranja, zato je tranzit preko njega zaenkrat varen," so zapisali na spletni strani.

Če ste v Egiptu bodite previdni

Vsem tistim, ki se kljub trenutnim razmeram nahajajo v Egiptu, pa svetujejo izredno previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter vzdrževanje kontakta s slovenskim veleposlaništvom v Kairu.

Previdnost je potrebna tudi na Sinajskem polotoku, kjer občasno prihaja do ugrabitev tujih turistov in turističnih vodičev s strani oboroženih plemen, in sicer na cestah med Nuvejbo, Dahabom in Sv. Katarino. Ugrabljenci so običajno v nekaj urah izpuščeni in nepoškodovani. Na teh cestah prav tako prihaja do kraj in cestnih zapor, zato svetujejo izredno previdnost pri potovanju zunaj letovišč ter upoštevanje nasvetov krajevnih varnostnih organov in turističnih operaterjev.

Odsvetujejo tudi vožnjo na severni del Sinajskega polotoka, ter po cesti, ki iz mesta Taba vozi na tamkajšnje letališče.

Ceste blokirajo tudi turisti

Na ministrstvu opozarjajo tudi na protestnike, ki blokirajo ceste, in sicer na Sinaju, v zgornjem Egiptu in med Luxorjem ter Hurghado. Svetujejo pozornost ter upoštevanje navodil krajevnih varnostnih organov ter turističnih operaterjev. Protestniki prav tako občasno postavijo zapore na reki Nil pri zapornicah v Esni.

"Če se odločite za vožnjo zunaj mesta, lahko krajevni varnostni organi zahtevajo, da potujete v konvoju. Svetujemo, da njihovo zahtevo spoštujete. Odsvetujemo potovanja po Sinajskem polotoku v večernih urah. Obstaja možnost povečanega pojavljanja varnostnih incidentov, predvsem v obliki nasilnih ropov in kraj vozil. Na kairski avtocestni obvoznici je prišlo do primerov ugrabitev oz. kraj vozil. V primeru, da so popotniki soočeni s poskusom ropa, naj ravnajo preudarno in naj se napadalcem ne upirajo. Zabeležen je povečan obseg tihotapljenja orožja," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.