Slovenija
38 ogledov

Na smetišče zgodovine

Zaposleni, ki so že nekaj časa brez prihodkov in niso imeli niti za prevoz na de Žurnal24 main
TVM. Vodstvo podjetja vložilo pričakovani stečaj, ki je delavce vseeno prizadel.

“Uprava nas je pisno obvestila, da so vložili predlog za stečaj podjetja in tudi že plačali za začetek stečajnega postopka,” pravi Franjo Trojner, sindikalist in zaposleni v Tovarni vozil
Maribor (TVM).

131 zaposlenih brez dela
Težave v TVM so znane že dlje, in čeprav je bil stečaj pričakovan, je med zaposlenimi boleče odjeknil. Lani so si morali skoraj vsako plačo izbojevati s stavko, sicer pa 131 zaposlenih v TVM stavka že vse od začetka leta; zadnjo, novembrsko plačo so prejeli 31. decembra.

“V Mariboru ni veliko delovnih mest. Težko se sprijaznimo s tem, da bo to, kar smo radi delali in znali narediti, zaradi neodgovornih lastnikov in slabih uprav končalo na smetišču zgodovine,” je razočaran Trojner.

Prispevki neplačani
Obveznosti. Delavcem podjetje že vse od julija ni plačalo vseh obveznosti do pokojninske in zdravstvene blagajne, lani odpuščenim delavcem in prihodnjim upokojencem pa niso plačali odpravnin.

Stečaj absurda
Še februarja je lastnik – skupina Viator & Vektor, ki jo vodi Zdenko Pavček, nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije – sporočil, da so podjetje prodali, a niso razkrili, komu. Na vprašanje, kaj se je zgodilo z omenjenim kupcem, v četrtek nismo dobili odgovora. V pismu zaposlenim v TVM pa sta podpisana Janez Lipuš, predsednik podjetja, in Milan Šajn, izvršni direktor, zapisala, da so se trudili poiskati kupca in druge rešitve za tovarno, a neuspešno. Zadnji avtobus so po besedah Trojnerja v TVM prodali pred desetimi dnevi.

“Na smrtni postelji ne bom razumel, da se uvede stečaj za podjetje, ki proizvaja evropsko primerljive produkte, za katere ima kupca. Nekaj avtobusov je celo prodanih, pa jih nismo mogli nikoli izdelati, ker zanje nismo imeli materiala,” absurdnost stečaja opiše Trojner.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.