Slovenija
189 ogledov

Na smetišču zgodovine

Prvi žetoni so bili papirnati (zgoraj levo), potem iz medenine, plastike in naza Žurnal24 main
Žetoni LPP. V 35 letih, treh mesecih in 18 dneh so spreminjali obliko in ceno.

Žetone, s katerimi je bilo 31. decembra nazadnje mogoče plačati vožnjo z mestnim avtobusom, so uvedli 13. septembra 1974, dokončno uveljavljeni in uzakonjeni pa so bili januarja 1975.

Menjava: 18. januar

Na urbane. Od 18. januarja bo od 7. do 17. ure na Potniškem centru LPP na Celovški cesti 160 možna menjava oziroma prenos žetonov na urbane. En žeton bo veljal kot en zapis na urbani, na kateri bo možnih največ 20 zapisov. LPP je to sporočil šele 24. decembra.

Pred žetoni so bili na avtobusih sprevodniki, ki so jih potem prekvalificirali v voznike ali jih zaposlili na medkrajevnih linijah.

Ob uvedbi žetonov so se odločili, da vozniki potnikom pri plačevanju z gotovino ne bodo vračali drobiža niti jim izdajali voznih listkov.

“V času njihove uporabe je bilo vse mesto nastlano z njimi,” so povedali v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP).

Hišni oblikovalci
Prvi žetoni so bili izdelani iz papirja, nato iz medenine, pozneje pa so bili plastični. Zadnji žetoni iz zlitine so bili v uporabi od 1. oktobra 2004.

“Žetone smo izdelovali v tujini,” je povedala Tamara Deu, svetovalka za komunikacije v LPP. Prve žetone je oblikoval Božo Kovačič, nekdanji direktor Tozd Mestni potniški promet, zadnje kovinske žetone pa sta oblikovala Boris Balažic, nekdanji vodja blagajn LPP, in Stane Kopač iz Uni biroja.

Pri oblikovanju plastičnih žetonov sta sodelovala Balažic in bivši direktor Tozd Mestni potniški promet Stane Žagar.

Lani vse manj in manj
Potniki so leta 2008 v skrinjice pri voznikih vrgli več kot 8,9 milijona žetonov, lani pa le še dobrega 6,4 milijona.

Največ se jih je nabralo marca, skoraj 851 tisoč, potem pa vse manj: julija okoli 550 tisoč, septembra 370 tisoč, oktobra 150 tisoč, novembra in decembra pa po nekaj čez 92 tisoč.

Logično, saj so žetone nehali prodajati 16. septembra, ko je uradno plačilno sredstvo postala kartica urbana.

Na LPP so do zdaj izdali že blizu 250 tisoč urban. Možnost plačevanja z gotovino, ki trenutno pomeni okoli 20 odstotkov plačil, ostaja do 30. junija, po besedah župana Zorana Jankovića pa verjetno še dlje. Od 15. septembra pa je na avtobusih mogoče plačevati tudi z mobilnimi telefoni, ki podpirajo sistem moneta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.