Slovenija
27 ogledov

Na sodišču čakajo, da ju pošljejo v zapor

Obsodba v primeru Istrabenz Anže Petkovšek
Obsojena nekdanja menedžerja zagotavljata, da se ne izogibata in pošto prevzemata, sodišče pa dokaza za to nima.

Čeprav nekdanja šefa Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot javno zagotavljata, da sta pošto, ki so jima jo z ljubljanskega okrožnega sodišča odposlali 10. julija, prevzela že pred dnevi, pa na sodišču še vedno nimajo dokazila, da jima je bila dejansko vročena.

"Sodišče v sredo 21.avgusta do 12. ure še nima informacije, da bi bila sodba Višjega sodišča v Ljubljani obsojenemu Igorju Bavčarju vročena, prav tako še ni bila vročena obsojenemu Bošku Šrotu. Ker sodba za njiju še ni izvršljiva, jima sodišče še ni poslalo poziva za prestajanje kazni zapora," poudarjajo na sodišču.

Dan gor ali dol?

Bavčar trdi, da je pravnomočno sodbo, zaradi katere bo za sedem let odšel v zapor, prevzel že pred dnevi. Šrot, ki mora v zapor za pet let in deset mesecev, pa pravi, da je pošto s sodišča prevzel v torek. Poudarja sicer, da se prevzemanju pošte nikakor ne izogiba in da je do zdaj le ni utegnil prevzeti, ker je bil na dopustu. "Zakaj se je sodišče odločilo za vročitev po vročevalcu, ne vem, saj pošto redno dvigujem in sodišče glede tega nikoli ni imelo nobenih težav," zanima Šrota. Ne razume sicer, v čem je razlika "ali sodbo dobiš danes ali pa jutri". 

Bistvo: ko bo vročena, bo izvršljiva!

A prav od dneva prejema sodbe in potrdila, ki ga mora dobiti sodišče, je odvisno, kdaj bo obsojenec začel prestajati kazen. 

"Ko je sodba vročena in ni ovir za njeno izvršitev, sodišče začne postopek izvršitve kazni. V sladu z zakonom o izvrševanju kazni zapora obsojenca, ki je na prostosti, sodišče pozove na prestajanje kazni takoj, najpozneje pa v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe," pojasnjujejo na sodišču.

Šrot in Bavčar bosta torej, če sta sodbo res že prevzela, poziv v zapor prejela predvidoma že v naslednjem tednu. V pozivu bo določen točen datum, kdaj in v katerem zaporu se morata pojaviti:
"Dan nastopa kazni v zavodu mora biti določen tako, da ostane obsojencu od prejema poziva do nastopa kazni najmanj osem dni, vendar ne več kot en mesec," dodajajo na sodišču. Glede na višino kazni naj bi, neuradno, oba poslali na prestajanje kazni v zapor na Dob.

Ne glede na pritožbo v zapor

Oba sicer napovedujeta, da bosta sodbo, s katero so ju julija lani obsodili zaradi nezakonitega trgovanja z delnicami Istrabenza, poskušala izpodbiti še pred vrhovnim sodiščem z zahtevo za varstvo zakonitosti, potem ko na višjem sodišču s pritožbo nista uspela.

A z zahtevo za varstvo zakonitosti bosta lahko očitala le morebitne kršitve v dosedanjih postopkih pred dvema sodiščema. Medtem ko vrhovno sodišče ne bo presojalo o tem, ali sta res storila kazniva dejanja, zaradi katerih sta obsojena ali ne. Po okrožnem je o njuni krivdi razsojalo le še višje sodišče, ki pa ju je spoznalo za kriva, zavrnilo njuni pritožbi in ocenilo, da si zaslužita zaporne kazni. Prav tako zahtevi za varstvo zakonitosti, če ju Šrot in Bavčar res vložita, ne moreta zaustaviti njunega odhoda v zapor. Kazen bosta morala začeti prestajati ne glede na to in vsaj dokler vrhovni sodniki o njej ne odločijo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.