Slovenija
62 ogledov

Na sodišču sorodniki domnevno umorjenih bolnikov

Ivan Radan Saša Despot
Ivan Radan je ta teden drugič sedel na zatožno klop. Sodišče je danes zaslišalo priče. Vdova prvega domnevno umorjenjega bolnika ima o Radanu zgolj lepo.

Soproga 83-letnega bolnika, ki je umrl decembra 2014 in naj bi mu zdravnik Ivan Radan skrajšal življenje z odmerkom kalija in morfija, je povedala, da Radana ni nikoli prosila, naj skrajša življenje njenemu možu. "Ob vseh lepih besedah in glede na to, kako lepo me je potolažil, ne vem, če je res to storil ali ne," je dejala. Gre za prvi primer bolnika, ki nja bi mu Radan skrajšal življenje. 

Med obiski moža na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je z Radanom večkrat govorila. "Lepe in prijazne besede, vse je lepo pojasnil." je za Radana povedala soproga 83-letnega bolnika. 

"Pridite se posloviti od moža"

Na dan, ko je njen mož umrl, jo je Radan poklical ob 8.30 in ji dejal, naj obišče moža in se od njega poslovi. Uro kasneje je prišla na nevrološko kliniko, kjer se je zadržala še pol ure. Ob 13.10 jo je poklical Radan in ji sporočil, da  je mož umrl. Vprašal jo je, ali želi obdukcijo, a mu je odvrnila, da ne. "Če bi vedela, kar je potem prišlo na plan, bi zahtevala obdukcijo," je danes v solzah dejala. Mož je žele upeljitev, kar so tudi storili.

Ob odhodu je Radana objela

Konec januarja jo je obiskal kriminalist. Od njega oziroma iz časopisnih člankov je izvedela, da naj bi bil njen mož evtanaziran.

"Zato je moje življenje uničeno do konca," je dejala in dodala, da je to na njej pustilo hude psihične posledice. Zato zahteva odškodnino v višini 10.000 evrov. Na vprašanje Radanovega odvetnika Milana Krstića, ali ta denar zahteva od Radana, pa je dejala, da ne ve, ali mora denar zahtevati od Radana ali od bolnišnice oz. koga drugega, nekdo pa da mora plačati.

Z gospo je na sodišu govoril tudi Radan, ki ji je obžaloval vse kar se dogaja in ji zatrdil, da ni nič naredil od tega, kar se mu očita. Soproga 83-letnega bolnika je nato ob odhodu domov pred sodno dvorano Radana objela, nato sta se v mirnem tonu tudi pogovorila.

Težkega dihanja ali dušenja pri mami ni opazil

Pričal je tudi sin od ene od bolnic, ki naj bi septembra 2012 umrla zaradi prevelikega odmerka morfija. Povedal je, da mu je Radan pojasnil, da bo mama umrla, da ne čuti bolečin in da bodo zagotovili, da je ne bo bolelo.

Radan mu je zatrdil, da je zdravljenje njegove mame, vključno z odmerjanjem morfija, potekalo v skladu z mednarodnimi smernicami. Njegovi mami je odmeril morfij zaradi dušenja, ne pa bolečine, je dejal Radan. Sin bolnice pa je odvrnil, da težkega dihanja ali dušenja pri mami ni opazil in da prvič sliši za to zgodbo.

Sicer pa ni zahteval odškodnine, saj meni, da gre pri takšnih bolnikih, katerih življenje je v izteku, za tanko mejo pri odmerjanju morfija.

Na UKC našli nove dokaze

Sodni senat je danes tudi odločal o zahtevku tožilke Katarine Bergant, ki je predlagala, da se avstrijskemu izvedencu Wolfgangu Kröllu posreduje vsa dokumentacija primerov sumljivih Radanovih smrti, ne le zdravniška. Ta je po njenem mnenju nepopolna. Predlogu sodišče ni v celoti ugodilo, bodo pa Kröllu pred zaslišanjem poslali izredna oba izredna strokovna nadzora, ki so ju opravili na UKC nad dvema primeroma smrti Radanovih bolnikov.

Bergantova predlaga tudi, da se na UKC zaseže in zavaruje računalnik oz. računalniški disk s podatki vseh življenjskih funkcij z 16. decembra 2014, torej dneva, ko je umrl 83-letni bolnik. Da imajo te podatke, na UKC po tožilkinih navedbah prej niso vedeli, pač pa so ugotovili ob nedavnem prehodu na nov informacijski sistem.

Komentarjev 3
  • StrelaBesna 11:01 11.marec 2016.

    Če bi bila neozdravljivo bolna in bi umirala v bolečinah, si želim ob sebi imeti zdravnika, kot je dr. Radan. Ta medijska gonja in norija okoli njega in tega, ali je skrajšal življenje na smrt bolnemu, ki se muči v ...prikaži več bolečinah, mi je tako groteskna. Čez par let bo pri nas evtanazija opcija, sedaj pa se gremo sežiganje čarovnic.

  • hudini 07:41 11.marec 2016.

    To so bili bolniki ki so umirali v bolečinah in jim je Radan samo pomagal mirno oditi

  • primoz.g 18:36 10.marec 2016.

    bogi reveži če je to res, sožalje svojcem.