Slovenija
32182 ogledov

Na soočenju le pet gostov. Bratuškova začela s protestom

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Drevi je bila na sporedu oddaja RTV Slovenija, ki naj bi volivkam in volivcem pomagala pri odločitvi, koga bodo na parlamentarnih volitvah, ki bodo 24. aprila, volili: Slovenija zdaj.

Na RTV so na soočenje v ponedeljek vabili predstavnike neparlamentarnih strank, v četrtkovo oddajo pa so povabili tiste, za katere ocenjujejo, da spadajo med parlamentarne stranke. Najbrž so bili včeraj mnogi gledalci razočarani, saj je voditeljica Andreja Gregorič v studiu lahko pozdravila zgolj pet gostov.

To so bili Alenka Bratušek (SAB), Miha Kordiš (Levica), Zmago Jelinčič (SNS), Marija Pukl (Desus). "Po odločitvi generalnega direktorja RTV Slovenija, je na nocojšnje soočenje skupine parlamentarnih strank vabljena tudi Aleksandra Pivec, stranke Naša dežela," je povedala voditeljica.

Kot smo že pisali in lahko o podrobnostih preberete v spodnjem prispevku, so na četrtkovo soočenje strank na RTV Slovenija denimo povabili Pivčevo, ne pa Roberta Goloba, ki mu javnomnenjske raziskave obetajo zmago.

Robert Golob Slovenija Pivčevi dovolijo soočenje z Janšo, Golobu pa ne

"To, kar se dogaja na javni RTV televiziji, je nedopustno"

Alenka Bratušek je začela s protestom: "To, kar se dogaja na javni RTV televiziji, je nedopustno. Tisti, ki so ugrabili RTV, si dovolijo samovoljno odločati o tem, kdo je in kdo ni parlamentarna stranka in poleg vsega lažne podatke uporabljati kot alibi. To je prva stvar. Druga stvar. Predsednik programskega sveta RTV Gregorčič si dovoli govoriti o tem, komu je mesto v državnem zboru in komu ni mesto v državnem zboru. To je absolutno nedopustno. Lahko pa rečem, da se z vsebino njegove izjave v celoti strinjam in res je SAB največja grožnja za vse, kar se danes dogaja."

V spodnjem videu pa si lahko ogledate nastop Gregorčiča, zaradi katerega je Bratuškova protestirala. 

Aleksandra Pivec ji je že v uvodu odgovorila: "Jaz mislim, da so soočenja prostor, kjer predstavljamo svoja stališče in poglede seveda na posamezna področja in rešitve državljankam in državljanom, volivkam in volivcem. In upam, da končno prehajamo na eno generacijo vodenja, kjer se ne bomo zgolj prepirali med seboj in ne bo nikogar strah nobenega. Jaz sem zelo za to, da dobimo prostor za predstavitev svojih stališč vsi. Ne pa, da pri tem oviramo eden drugega. Na koncu pa bodo volivci tisti, ki bodo odločali, kdo bo ponudil boljši program."

Zdravstvo, staranje prebivalstva, sociala ...

Pet gostov je govorilo o zdravstvu, staranju prebivalstva, o pokojninski reformi, sociali, problemu revščine in nizkih plačah.

Ena od tem soočenja so bile tudi razmere v zdravstvu, kjer je bil Kordiš kritičen do privatizacije v zdravstvu. Zavzel se je za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga "ljudem neupravičeno zaračunava 35 evrov vsak mesec na položnici, ne glede na to ali gre za revnega upokojenca ali bogatega menedžerja". Prepovedal bi tudi prakso številnih zdravnikov, ki delajo v javnem zdravstvu in svoje paciente pošiljajo v svojo popoldansko privatno ordinacijo. 

Čakalnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri problematiki pomanjkanja zdravnikov je Jelinčič izpostavil nesmisel, ko se omejujejo vpisna mesta na medicinski fakulteti: "Namesto, da bi zrasli dobri zdravniki, ki ponavadi niso odličnjaki v srednjih šolah, jemljejo samo tiste, ki so odličnjaki, ali pa imajo zveze, imajo starše že na raznih medicinskih pozicijah." 

"Manjka nam zdravnikov, še vedno imamo omejen vpis na medicinske fakultete, šolamo pa veliko večje število ekonomistov, pravnikov in pa ljudi, ki se seveda težko zaposlijo in jim s tem povzročimo večje stiske," se je strinjala tudi Pivčeva. Sama si v zdravstvu sicer prizadeva za reorganizacijo ZZZS-ja: "Pacienti naj imajo besedo pri odločanju in definiranju zdravstvene košarice." Dostopnost za bolnika pa mora biti po njenem mnenju tako pri javnih zdravstvenih zavodih kot zasebnih enaka.

"Izpostavila bi organizacijo in nezaupanje v lastno delo, kajti bolnik gre v laboratorij, nato se ga pošlje na urgenco v Ljubljano, kjer delajo na novo vse laboratorijske preiskave, mislim, da je to nesprejemljivo," je dejala Marija Pukl, ki vidi potencial v digitalizaciji in izboljšanju informacijskega sistema.

Alenka Bratušek je opozorila na problematiko čakalnih dob, ki si jo bodo v SAB-u prizadevali skrajšati.

 

 

 

Komentarjev 52
  • marko345 15:06 01.april 2022.

    Po 43 členu statuta Rtv, generalni direktor nima pravice odločat o tem, kdo je lahko na soočenjih in kdo ne sme biti. To je kršenje statuta, kar po 48 členu statuta tudi jasno pomeni, da ga mora programski svet takoj odstaviti .

  • Avatar Leon
    Leon 14:55 01.april 2022.

    Peticija zoper plačilo RTVS prispevka .....https://nova24tv.si/slovenija/ljudje/zacelo-se-je-po-jansi-se-rtv-ju-upirajo-se-drzavljani-boste-tudi-vi-nehali-placevati/

  • mirror 13:29 01.april 2022.

    Bratuškova že računa, da bi mogoče izpadla na volitvah. Ker je preračunljiva, je uprizorila napad na rtv, čeprav se njene stranke nič ne tiče, tiče se pa Goloba, ki ni bil vabljen na soočenje. Ona računa, da bo Golob zmagal ...prikaži večagal in jo v zahvalo potegnil v vlado.