Slovenija
6224 ogledov

Pivčevi dovolijo soočenje z Janšo, Golobu pa ne

Robert Golob Anže Petkovšek Robert Golob na novinarski konferenci Gen-I o poslovnih rezultatih leta 2021.
Vodstvo RTV Slovenija je odločilo, da bo Aleksandra Pivec s stranko Naša dežela sodelovala na soočenjih parlamentarnih strank, Robert Golob, ki mu javnomnenjske raziskave obetajo zmago, pa ne.

Naša dežela ni sodelovala ne na evropskih ne na parlamentarnih volitvah, zato po tem merilu ne sodi med parlamentarne stranke, tudi navedba, da naj bi bila stranka zastopana v državnem zboru prek treh poslancev, sama po sebi ne zadostuje za priznanje statusa parlamentarne stranke, so ocenili v vodstvu RTV. So pa ocenili, da izpolnjuje pogoj o pravnem nasledstvu stranke Desus. 

Poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak sta na prejšnjih parlamentarnih volitvah kandidirala na isti listi kot Aleksandra Pivec in drugi člani, ki so iz stranke DeSUS prestopili v stranko Naša dežela.

Ker so na RTV na soočenje parlamentarnih strank povabili Alenko Bratušek, ki je pred volitvami leta 2014 ustanovila svojo stranko, menijo, da morajo tokrat enako storiti z Aleksandro Pivec.

"Gre za identične okoliščine: obe predsednici sta kandidirali na listi svoje prve stranke skupaj z drugimi poslanci, nato sta postali predsednici stranke, izgubil ta položaj, ustanovili svojo stranko, v katero so vstopili nekateri poslanci, člani in vodilni kadri prve stranke, pri čemer stranki nista ustanovili svoje poslanske skupine, poslanci, ki so prestopili pa so zastopali novoustanovljeno stranko," pojasnjujejo na RTV Slovenija.

Leta 2014 je bil tako status parlamentarne stranke priznan tako Zavezništvu Alenke Bratušek kot Pozitivni Sloveniji, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej, še dodajajo. 

Ob tem je treba omeniti, da je bila Alenka Bratušek v času predvolilne kampanje predsednica vlade, medtem ko je Aleksandra Pivec nekdanja predsednica Desusa in nekdanja ministrica za kmetijstvo.

Alenka Bratušek je po razpadu Janševe vlade marca 2013 prevzela vodenje vlade, ko je bil maja 2014 Zoran Janković znova izvoljen za predsednika Pozitivne Slovenije in so vse druge stranke napovedali izstop iz vlade, pa je odstopila in konec meseca ustanovila svojo stranko, ki se ji je pridružilo približno 15 poslancev, ki so bili izvoljeni na listi Pozitivne Slovenije.

Stranki Naša dežela sta se pridružila le dva poslanca, ki sta bila izvoljena na listi Desus, Branko Simonovič in Ivan Hršak, poslanka Mateja Udovč, ki se je prav tako pridružila Aleksandri Pivec, pa je bila na prejšnjih volitvah izvoljena na listi SMC.

"Ne gre za identičen primer!"

"Ne, ne gre za identičen primer. Leta 2014 je Stranka Alenke Bratušek imela svojo poslansko skupino v parlamentu. To, da je stranka s parlamentarno skupino parlamentarna stranka, je razumen kriterij. Da je to stranka, ustanovljena iz članov obstoječe parlamentarne stranke, ni. Po tem kriteriju je tudi Gibanje Svoboda parlamentarna stranka, saj je med njegovimi ustanovitelji in kandidati tudi nekdanja vodja poslanske skupine parlamentarne stranke. Da o Zorčičevem Lide sploh ne govorimo. Pa Naša prihodnost, Dobra država itd. itd. Poleg tega je SAB nastala po razkolu PS na kongresu, Naša dežela pa je stranka, ki jo je ustanovila pol leta po svojem izstopu iz DeSUS," je na tviterju komentiral politični analitik Luka Lisjak Gabrielčič. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:01 28.marec 2022.

    Pa to je noro kaj vse si dovoli trenutna vlada. Je pa dejstvo, da se Janez Goloba boji, ker drugače ne bi počel vsega kar počne, samo, da se mu z njem ne bi bilo potrebno soočiti. Barabe pokvarjene desničarske!

  • bljitva 16:01 28.marec 2022.

    a kdo ve kaj hoče Holob povedati s to svojo nadvse groteskno frizuro?

  • Dusan12 15:58 28.marec 2022.

    Golob visoko leta, celo previsoko, pa ne vidi skozi oblake, še večji problem pa je, da bizgec ne zna pristati na telegrafštango.