Slovenija
64122 ogledov

Na štedilniku grela vodo in vanjo namakala noge, da ji je bilo toplo

stara gospa upokojenci upokojenka revščina ostareli ostarela
1/3
Profimedia
Pretresljiva izpoved starejše slovenske upokojenke.

Moje ime je Antonija. Imam 87 let, vedno sem bila gospodinja. V mojem času smo bile ženske bolj za štedilnik in za otroke čuvati. Mož je delal na železnici, po njem imam penzijo, ker je moja tam okrog 250 evrov. Malo čez 500 evrov imam od njega. 6 otrok sva imela, dve hčeri sta pokojni, en sin je v alkoholu, enega nisem že dolgo slišala. Dve hčerki se oglasita, ena je invalidka, ena pa sama s 3 otroki.

Živim na naši domačiji, velika hiša, včasih je bila lepa. Okna bi morali menjati že pred 20 leti, a je mož umrl, zdaj pa nimam koga in od kod. Vsepovsod mi piha noter. Zato sem zdaj samo v kuhinji, sem si tja zvlekla divan. Tri dni sem ga vlekla iz ene sobe do sem, ker je težek. Pa okna sem si zadekala, da ne vleče toliko noter. Na šipah pa mam cajteng papirje, da ni tako mraz. Na električni radiator se grejem, samo ko ga ugasnem, je takoj mrzlo. Sem dobila položnico za elektriko 170 evrov. Bojler mi ne dela že dolgo, ne znam ga popraviti. Se pozimi pač samo s cunjo umijem, na pogreti vodi na štedilniku. Tuširam pa se samo poleti, ko se paše ohladit. Lahko bi na drva kurila, samo kdo mi jih bo nasekal?

Stara hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je mrzlo, gledam televizijo, pa pokličem hčerke. To mi je edina stvar. Samo še za programe moraš plačati, včasih pa smo samo dali ono anteno. Včasih sem mucke imela, nazadnje Lolo. Sem jo hčerki dala, ker mi ni več šlo hrane zanjo kupovati. Ne more pa samo od mleka živeti. Res jo pogrešam.

 

Stara ženska, starka Slovenija "So rekli, da moram jesti v štali."

Včasih grem v vas na avtobus, da grem v kako od teh trgovin po hrano. Imam voziček. Ampak za 20 evrov skoraj nič več ne dobiš, meso se je tako podražilo. Zdaj si samo še kako poceni salamo kupim. Z njo si lahko “dušo privežeš”.

Skozi pravijo, da nam bodo penzije dvignili? Samo, kaj meni pomaga, če pa pol še vse ostalo dvignejo?

Prejšnji mesec bi tako dala za elektriko 170 evrov, za komunalo 60 evrov, za vodo 35 evrov, za telefon in televizijo 30 evrov … pa je že 300 evrov. Pa še novo jeklenko sem rabila za štedilnik, je bila s prevozom vred 150 evrov. Pa še najemnino za grob plačujem. Za jesti mi ostane potem nekje 50 evrov. Kaj boš kupil za to?

 

Starostnica Projekt Vida Zdravje Prejema 280 evrov pokojnine: "Sem Tilka. V resnici sem 'Grda smrda'"

Stara hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

Ampak računa za elektriko že tri mesece nisem mogla plačati, ker sem si mogla kupiti električni radiator in hladilnik. Pa so mi poslali, da mi bodo izklopili, če ne plačam. Saj bi, ampak s čim? Sem jih klicala, pa mi je ženska tam rekla - plačajte ali pa boste za božič na mrzlem. Pa ni me poslušala. 22.12 so mi jo izklopili.

Sem poskusila se znajti, ampak plin ne greje dosti. Res se je ohladilo in dolg dan je bil. Še telefon se ni več vklopil.

Priskočili so ji na pomoč

Iz Humanitarčka sporočajo, da so Antonijo v program #vida sprejeli 25. decembra 2023, ko jim je pisala soseda, da je v njeni hiši tema.

Gospa je praznike preživela v sobi, ki je bila ledena. Poskušala se je (neuspešno) ogrevati tako, da je imela prižgan plinski štedilnik in si je kuhala ogromno čaja. Da se je ogrela, si je na štedilniku grela vodo in vanjo namakala roke in noge.

"Glede na to, da na njeni domačiji pozimi ni mogoče živeti, smo jo začasno prestavili k dvema našima #vidama, da živijo skupaj v urejeni hiši, kjer se jim je te dni pridružila tudi Lola, saj sta se resnično pogrešali. Tako je vsaj Silvestrovo preživela na toplem. Spomladi bomo napeli vse moči, da se vrne v svojo domačijo in poskusili izolirati vsaj kuhinjo in kopalnico, tam zamenjati okna, uredili ogrevanje s paneli in zamenjali bojler. Gospa namreč želi na vsak način domov," so še zapisali pri Humanitarčku.

Antonija je le ena izmed novih #vid, ki smo jih sprejeli zadnjih nekaj mesecev, ko mraz sploh še ni pritisnil, dodajajo: Samo v 7 dneh smo dobili 42 prijav, ki jih poskušamo razrešiti. in ja - mi si res želimo, da mraz popusti.

Gospa Slovenija "Nikoli več ne bom imela svoje smrekice ..."

Po objavi Antonijine zgodbe se je razvnela debata, zakaj so takšni stroški. V Humanitarčku odgovarjajo, da namesto primerjave z blokom v “zakup” vzamete ogromno domačijo, kjer vse pipe puščajo, kjer pušča straniščni kotliček, kjer je ogrevanje na stare električne radiatorje, ki so prižgani ves čas, pa se prostor sploh ne segreje: "Položnice se kopičijo in stiske so. Tisti, ki poznajo stare domačije vedo, za kaj gre. Ostali morda malce strpnosti pri komentiranju." Ljudje se spotikajo tudi ob ceno plinske jeklenke. Gospa ima račun, pravijo, res so ji zaračunali 100 evrov za jeklenko in 50 za prevoz.

Komentarjev 21
  • fatima 09:58 25.januar 2024.

    Važno je, da so "Afganistanci&co" siti in na toplem. Koga briga za Slovence :(

  • karmen915 08:46 25.januar 2024.

    Ampak res, kaj pa hčerki porečeta na to? K sebi bi jo lahko kakšna vzela.....vsaj čez zimo! Se premalo zavedamo, da leta hitro tečejo in smo hitro lahko na tem mestu.....

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:03 25.januar 2024.

    Ko ostariš brez prihrankov,in te še otroci ne je.... si v velikem Qrcu.Kje so tisti,ki so zbrali 3,5 milijona od fuzbala,pi pi pi