Slovenija
37 ogledov

Na štirih lokacijah presežene vrednosti

Otroško igrišče Profimedias
Potem ko so zaradi povišane vsebnosti svinca sanirali vrtec Hiša pri ladji na Viču, so zaradi živega srebra zaprli del igrišča v enoti Palček vrtca Najdihojca. Cink, ki so ga našli v dveh drugih vrtcih, zdravju ni nevaren.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je v mesecu novembru 2015 izvedla odvzem vzorcev tal otroških igrišč v preostalih 29 enotah javnih vrtcev v MOL, potem ko so junija zaradi povišanih vsebnosti svinca v zemlji zaprli vrtec Hiša pri ladji.

PREBERITE: 

Cink ni nevaren

"V novembru 2015 smo odvzeli vzorce tal še na tistih otroških igriščih javnih vrtcev, ki jih nismo analizirali v predhodnih letih," pojasnjujejo na MOL. "Vključno z rezultati novembra 2015 imamo podatke o onesnaženosti tal za 90 otroških igrišč javnih vrtcev v MOL, ostale enote otroških igrišč bodisi nimajo ali pa igrišče ni primerno za vzorčenje (ni zemljine oz. travne ruše, prekritost s peskom ali tartanom)."

vrtec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dodajajo, da je bilo na štirih od 90 lokacij izmerjeno preseganje kritične imisijske vrednosti za en parameter. "V dveh primerih je šlo za cink, ki ni zdravju škodljiva snov in smo izvedli mehke ukrepe, t. j. prekritje erodiranih površin, v enem primeru pa je šlo za svinec, zamenjana je bila zemljina," pojasnjujejo na MOL. Gre za vrtec Hiša pri ladji, ki so ga že sanirali. 

Zaradi živega srebra zaprli del igrišča

Presežne vrednosti živega srebra so med monitoringom tal zabeležili v enoti Palček vrtca Najdihojca, za kar še čakajo rezultate dodatnih analiz. "Predvsem ne bomo nikogar vnaprej obsojali, počakali bomo na vse rezultate in dokumentacijo ter nato ukrepali," pojasnjujejo na MOL. Ravnateljica vrtca Liana Cerar pojasjuje, da uradnega poročila še niso prejeli, zato dodatnih komentarjev ta trenutek še ne dajejo 

Biotehniška fakulteta je MOL 27. januarja 2016 obvestila, da so bile v Vrtcu Najdihojca enota Palček, Gorazdova 6, na delu igrišča, ki je bil prenovljen v letu 2014, v zgornjem sloju med 0 in 10 centimetri izmerjene koncentracije živega srebra preko kritične vrednosti.

Onesnažen del igrišča se do nadaljnjega ne bo uporabljal za igro; v vrtcu bodo otroke za igro zunaj začasno preusmerili na stari del igrišča, ki je neoporečen.

Komentarjev 5
  • jakec1575 21:14 11.februar 2016.

    Točno vem za kaj gre. Pred posegom neizvedene meritve in takoj po izvedbi nenarejene meritve. To bi moralo biti sistemsko del projekta. Od kod je material in sledljivost. če so vozili pesek iz mežice pa je ja jasno. To je ...prikaži več šalabajzarstvo. Če bi imeli pol standardov sledljivosti iz avtomobilske industrije, se to ne bi zgodilo. dovolj imam tega, da usodo te države krojijo ljudje z mentalnim dometom mečke i pi**e. Eni od spodaj navzdol brez standardov, drugi pa od zgoraj navzdol s fatamorgano o Švici.

  • Luksi 21:13 11.februar 2016.

    Razumem, da se pred izvedbo del ni delalo analiz materialov, ampak zdaj je jasno, da\s\suporabljena zemlja ni primerna. Trenutno imamo še srečo, da je razmočena in prahu ne zanaša v jasli, kjer so najmanjši otroci.Namesto, da bi zadevo sanirali ...prikaži več zdaj naročajo dodatne analize in iščejo krivce, pri čemer zapravljajo naš denar.Zadeva je preprosta, treba je odkopati zemljo, ki je bila uporabljena in nasuti novo, po moznosti pred pomladjo.

  • Pepe007 20:30 11.februar 2016.

    Veliko bluzenja, pa nič pametnega povedanega, razen da se vidi, da ne veš o čem se gre. Ali je nekdo dal živo srebro v naravni material? Ali pa ga je mogoče naravni material vseboval že na izvoru in to že ...prikaži več tisočletja?Pri kemični analizi najdeš tisto, kar iščeš. Če niso iskali radiaktivnih materialov, bodo morda čez 10 let našli, da je v danes neoporečnih vzorcih preveč urana.