Slovenija
1839 ogledov

Na strokovca tudi brez pripravništva

mladi Saša Despot
Vlada predlaga ukinitev obveznega pripravništva v socialnem varstvu. Na področju vzgoje in izobraževanja pripravništvo že sedaj ni obvezno, k strokovnemu izpitu je mogoče pristopiti tudi na podlagi drugih izkušenj.

Vlada je v četrtek sprejela besedilo predloga sprememb zakona o socialnem varstvu, ki med drugim odpravlja obvezno pripravništvo. "Predlog zakona odpravlja pripravništvo kot obvezen pogoj za pristop k strokovnemu izpitu in skrajšuje obdobje opravljanja pripravništva," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Anja Kopač Mrak.

Drugačni pogoji za socialne delavce

Pristop k strokovnemu izpitu je po predlogu sprememb možen bodisi po šestmesečnem pripravništvu oz. šestih mesecih delovnih izkušenj na področju socialnega varstva (če so končali šolo, ki izobražuje za socialno delo) bodisi po devetih mesecih pripravništva oz. delovnih izkušenj na področju socialnega varstva za preostale kadre, ki lahko po 69. členu zakona opravljajo strokovni izpit na področju socialnega varstva. 

Slovenija 24.10.2013 Anja Kopac Mrak, nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so m | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri sindikatu Mladi plus, ki se zavzema za sistemsko zagotovitev stabilnih sredstev za plačana pripravniška mesta, ukinitve obveznega pripravništva ne podpirajo. "Utemeljevanje, da s tem želijo omogočiti zaposlovanje diplomantov, se nam zdi zavajujoče," poudarjajo. "Kar preprečuje zaposlovanje diplomantov v sektorju so varčevalni ukrepi in dejstvo, da država ne zagotovi denarja za kvalitetna in plačana pripravništva in s tem dostop do strokovnega izpita."

Ocenjujejo, da bo kvaliteta storitev socialnega varstva z ukinitvijo oz. krajšanje obveznega pripravništva lahko pomenila padec kvalitete storitev na področju socialnega varstva. "Ta je že tako ogrožena zaradi prenizkega števila zaposlenih in vedno večjih potreb s strani prebivalk in prebivalcev," ocenjujejo pri Mladih plus. 

Razočarani nad razpisom

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dodajajo, da je število razpisanih pripravniških mest v socialnem varstvu prenizko.

"Predzadnji razpis za pripravništva v socialnem varstvu je bil objavljen v juliju leta 2013 in do decembra 2015 ni bilo nobenega razpisa za pripravništva v socialnem varstvu," poudarjajo v sindikatu. "Glede na prej omenjeno oceno, se je v tem času skupina mladih diplomantov, ki čakajo na pripravništvo, povečala na 500, zato trenutni razpis, ki predvideva 100 pripravniških mest ne ustreza realnim potrebam."

Le 84 kandidatov izpolnjevalo pogoje

Na zadnji razpis je za sto razpisanih mest za pripravnike s področja socialnega varstva na socialno zbornico prispelo 105 vlog. 84 bodočih pripravnikov, ki niso smeli biti starejši od 29 let, je izpolnjevalo pogoje za razpis s predvidenim začetkom zaposlitve 1. aprila. 

Sredstva so bila zagotovljena deloma iz Evropskega socialnega sklada deloma iz državnega proračuna, a ker so morale del stroškov za zaposlitve kriti tudi organizacije same, so nekateri centri za socialno delo odstopili od razpisa. 

V šolstvu je na razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016, ki se je zaključil desetega marca, prijavljenih 107 kandidatov. Razpisanih je bilo sicer 319 mest za zaposlitev učiteljev oz. vzgojiteljev začetnikov v šolah in vrtcih, a so morali kandidati poleg drugih pogojev tudi tukaj zaradi evropskih sredstev izpolnjevati starostno omejitev največ 29 let. 

V šolstvu že sedaj ni obvezno

Učitelj v razredu | Avtor: Profimedias Profimedias
Pripravništvo na področju vzgoje in izobraževanja sicer že sedaj ni obvezno.

"Je le eden od načinov pridobivanja delovnih izkušenj za pristop k strokovnemu izpitu," pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič. "MIZŠ kot ustrezne vzgojno-izobraževalne izkušnje na področju vzgoje in izobraževanja za pristop k strokovnem izpitu upošteva tudi vzgojno-izobraževalno delo, opravljeno na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ali na podlagi podjemne pogodbe ali na podlagi dela v projektih, kot so javna dela ali usposabljanje na delovnem mestu."

Spremembe od 2015

Ministrstvo je zaradi olajšanja položaja potencialnim kandidatom za pristop k strokovnemu izpitu jeseni 2015 uvedlo nekatere sistemske novosti, ki omogočajo hitrejši dostop do strokovnega izpita s področja vzgoje in izobraževanja in s tem do večje konkurenčnosti na trgu dela. 

"Tako se po novem priznajo za ustrezne delovne izkušnje tudi pedagoške prakse v deležu največ ene tretjine obsega pedagoške prakse, določene z izobraževalnim oziroma študijskim programom," pojasnjujejo na ministrstvu. "Prav tako štejejo organizirane neposredne aktivnosti z namenom vzgoje in izobraževanja največ v obsegu 80 ur za strokovne delavce z visokošolsko oziroma višješolsko izobrazbo oziroma 55 ur za strokovne delavce s srednješolsko izobrazbo."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dixon 10:07 05.april 2016.

    Žalostno, ker fakultete bi rabile več praktičnega znanja, ne pa manj.