Slovenija
34536 ogledov

Na tapeti tudi Nataša Pirc Musar, nekdanja sodelavka jo je postavila na laž

Nataša Pirc Musar in Sara Štiglic v ozadju Twitter
Kako se bo odzvala predsednica?

Kot smo že poročali, se je predsednica republike Nataša Pirc Musar zahvalila za sodelovanje Sari Štiglic, ki je bila med dekleti, ki so snele zastavice po novinarski konferenci Pohoda za življenje 2023. Več o tem na povezavi.

"Po seznanitvi, da je bila v nespoštljivo komunikacijo vpletena tudi članica MPO, smo v Uradu predsednice Republike Slovenije z njo opravili pogovor in sporazumno sprejeli odločitev, da Sara Štiglic ni več članica tega odbora," je zatrdila Nataša Pirc Musar.

Medtem pa Sara Štiglic pravi, da odločitev vendarle ni bila sporazumna. "Z odločitvijo o razrešitvi se nikakor ne strinjam, ampak gre za odločitev predsednice. Moja odločitev pa je, da bom vedno, ne glede na to, ali bom morda ogrozila svoj položaj, delovno mesto, celo življenje, stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih družbenih skupin. Svoboda do izražanja lastnega mnenja ni neskončna. Stojim za svojim dejanjem mirne protestne akcije odstranjevanja zastavic, ki so ženske, ki so opravile splav, označevale za morilke. To je nasilje nad ženskami. Moje telo, moja odločitev!" je dejala.

Sara Štiglic je za N1 povedala še, da je moški, predstavnik Pohoda za življenje, "pristopil k meni, me nasilno odrival in mi zagrozil, da me bo prebutal".

"Lovil me je in rekel, da če bom razrezala transparent, bo on razrezal mene. Grozil mi je, da me bodo že še poiskali v Ljubljani, medtem ko me je snemal v obraz," je dodala in poudarila, da ni imela nobene priložnosti, da bi predsednici to pojasnila, preden so jo razrešili. "Če bi lahko šla nazaj, bi še enkrat ponovila isto protestno akcijo. Stojim za svojimi dejanji," je še dodala.

Odstopil še en član posvetovalnega odbora

Nataša Pirc Musar se je zato oglasila še enkrat in povedala, da mora "kot predsednica republike paziti na to, da je kultura dialoga na najvišji možni ravni". Je hkrati zagovornica pravice do svobode izražanja in zagovornica pravice do splava, pa tudi mladih in aktivizma.

A od članice posvetovalnega telesa za mlade pričakuje, da bo z njo delila skrb za strpen dialog. "Če nekdo organizira nek shod in govori o svojih razmišljanjih, poda argumente, se mi zdi nedostojno in neprimerno, da se v ta prostor svobode izražanja poseže na način, ki na koncu prinese konflikt."

Dejala je, da je proteste podpirala tudi v času covida in jih takrat "slišala z desne", zdaj pa ji nasprotujejo na levem političnem polu. Zatrdila je, da njen odziv ni posledica tega, da je podlegla pritiskom na družbenih omrežjih. 

En član Mladinskega posvetovalnega odbora (Vid Čeplak Mencin) je danes sicer že odstopil, od dveh članov pa odločitev o tem, ali bosta v odboru ostala, še pričakuje.

Podpora Nike Kovač in Levice

Saro Štiglic so podprli v Levici, v bran pa se ji je oglasila tudi Nika Kovač, ki je zapisala, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ustavno zagotovljena svoboščina. "Nasilje so tudi bele zastevice na Kongresnem trgu. Predstavljajte si, da ste ženska, ki se odloča o splavu in vidi to podobo v medijih? Predstavljajte si, da ste oseba na poti v ginekološko kliniko in na Kongresnem trgu vidite ta prizor? Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknile. Ena je zaradi tega celo zgubila mesto v posvetovalnem odboru predsednice. Tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi pa ostaja," je sklenila.

 

"Širjenje nestrpnosti s ciljem odvzema težko priborjenih pravic žensk, s čimer želijo mračnjaški deli družbe ženske potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem prilaščal telesa in življenja žensk - to je bistvo Pohoda za življenje," pa so prepričani v Levici, kjer menijo, da si pred takšnimi dogodki ne smemo zatiskati oči.

"Zato vsakršen odziv nanje, direktne akcije za obrambo tovrstnih pravic, vsakršno zoperstavljanje tovrstnim ideologijam in shodom v Levici močno in glasno podpiramo. Ker se zavedamo, da pravice žensk, ki so bile trdo izborjene, niso samoumevne za vselej!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • suineg7878 06:05 05.oktober 2023.

    Zaradi vseh Sar in Nik ter ostalih feministk, ki slogan "my body my choice" uporabljajo zgolj v enem primeru, sprejeti zakon po zvoru države Taxas, heartbeat law.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 01:39 05.oktober 2023.

    Po mojem Pirc Musarjeva ni primerna za funkcijo, ki jo opravlja. Preveč podjetništva in hinavščine je v njej, žal...Ampak takrat je pač bila boljša izbira kot Janezov podrepnik..Prav zato podpiram Goloba, ki sedaj čisti svojo ekipo, ki jo je bil ...prikaži večl prisiljen sprejeti zaradi kompromisa, da je lahko postavil močno koalicijo..Tega dela tudi mnogi, ki niste lobotomirani in degradirani na klet Trstenjakove ne razumete...Ampak boste morda nekoč dojeli..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:55 04.oktober 2023.

    Bog pomagaj, kakšni komentarji, kakšni omejenci to živite v tej naši nesrečni deželici. Pirc Musarjeva pa je že vedela zakaj je potegnila tako odločitev.