Slovenija
35849 ogledov

Na teh lokacijah vas bodo policisti naslednjih 14 dni podrobno preverjali

Radar Saša Despot
Preverjali bodo hitrost vožnje, a tudi druge kršitve, kot je uporaba mobitela ali varnostna razdalja.

Policisti začnejo danes z drugim delom nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo trajala 14 dni, in sicer od 10. do 23. junija. "Policisti bomo v tem času poostreno preverjali, ali vozite prehitro," pojasnjujejo pri Policiji. "Ob nadzoru hitrosti pa bomo ugotavljali tudi, ali uporabljate opremo in naprave, ki ovirajo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, ter kršitve, povezane z varnostno razdaljo."

Prvi teden nadzora do 16. junija bodo akcijo izvajali na območju policijskih uprav Koper, Kranj, Celje in Murska Sobota, med 17. in 23. junijem pa na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica.

Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. "Običajno namreč vozniki zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno, če vedo, da poteka nadzor," pravijo pri Policiji. "Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori ne potekajo več."

Tretji del akcije, ki jo koordinira Javna agencija za varnost v prometu, bo potekal med 12. in 18. avgustom.

Hitrost vzrok najhujših nesreč

Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih petih letih približno 18 odstotkov prometnih nesreč zgodilo prav zaradi neprilagojene hitrosti. "Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih petih letih se giba okrog 37 odstotkov," opisujejo pri Policiji. "Lani je bil sicer ta delež nekoliko večji, in sicer 40 odstotkov, vendar je zaradi splošnega izboljšanja prometne varnosti (v obdobju petih let) zaradi hitrosti umrlo doslej najmanj ljudi, tj. 37."

policijska kontrola | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Z vidika povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let, saj so več kot polovico prometnih nesreč povzročili udeleženci iz teh dveh starostnih skupin. "Največ smrtnih nesreč se zgodi na cestah izven naselja, kar 34 odstotkov," še razlagajo pri Policiji. "Glede na urne intervale izstopajo obdobja med 11. in 12. uro in med 21. in 22. uro, v povprečju pa predvsem popoldanski in zgodnje večerni čas. Največ tovrstnih prometnih nesreč se zgodi med vikendom."

Višja ko je hitrost, težja je nesreča

Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. "Zato je ena od nalog Policije zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi hitrosti," poudarjajo pri Policiji. "Hitrost je glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, še posebej pa za ranljivejše udeležence v prometu, kot so pešci, kolesarji in motoristi. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost teh ranljivih skupin. Izven naselij, npr. na avtocestah, pa je problematična kombinacija hitre vožnje ter kratke varnostne razdalje med vozili."

Zaskrbljujoč je tudi podatek o alkoholiziranih voznikih, ki vozijo prehitro. "Vožnja pod vplivom alkohola in neprilagojena hitrost sta pogosto skupaj prisotna pri prometnih nesrečah," še navajajo pri Policiji. "V preteklem letu se je od 1.490 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, 532 zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti. Delež teh znaša 36 odstotkov in se v zadnjih letih minimalno povečuje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
 • Avatar Leon
  Leon 07:03 12.junij 2019.

  Vsakodnevna prisotnost policije na cestah bi zmanjšala število žrtev na cestah . Takšen način obveščanja je zgolj oglaševanje policije ,da opravičujejo svoje poslanstvo .

 • matermila 07:59 11.junij 2019.

  Primite se za denarnice,na pohodu inkasanti.Preverjali bodo tudi varnostno razdaljo? Seveda tu bodo največ pokasirali,na avtocesti ni šans,da vzdržuješ varnostno razdaljo,ker se ti vsako sekundo nekdo vserje pred avto,če hočeš upoštevati pravila.Za prekoračitev hitrosti,pa se na avtobanu ni bati,si lahko ...prikaži več srečen če pelješ 100km/h.

 • juric 15:48 10.junij 2019.

  Ok se strinjam, če je promet skozi po omejitvah, ne pa da je na relaciji MB - LJ čas trajanja vožnje 3X daljši kot bi bil ob omejitvah? Kdaj pa boste v zvezi s tem kaj naredili? Aja to je ...prikaži več misija nemogoče... lahko je j... folk tam kjer dopušča cesta malo večjo hitrost. Ljudje pač moramo te zastoje in zaostanke nekje nadoknaditi, se vam ne zdi...