Slovenija
278 ogledov

Na teh območjih najprej nevihte, tudi toča

toča, Maribor bralka Fotografija je simbolična.
Vremenoslovci za danes napovedujejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše. Možna je tudi toča.

"Petek bo nevihtno gledano v večjem delu države zelo pester. Sprva se bomo prebudili v miren in suh dan, okrog poldneva pa se bodo lokalno že pričele pojavljati krajevne nevihte, sprva bodo najverjetneje nastajale na Štajerskem, nato postopno tudi drugod po državi," navajajo na spletni strani neurje.si.

Nadaljujejo, da glede na izračune meteorološkega modela WRF-ARW pričakujejo največ dogajanja na vzhodu in jugu Slovenije, deloma tudi v osrednji Sloveniji. "Tam bo možnost nastanka močnejših neviht oz. neurij največja. Popoldan bo povečana možnost nastanka močnih neviht prisotna tudi na Notranjskem, močnejše nevihte niso izključene tudi drugod po državi, saj je točnejšo lokacijo zelo težko napovedati, možna so odstopanja."

Močne nevihte bodo spremljali tudi močan veter, siloviti nalivi in tudi toča, ki bo - tako na neurje.si - lokalno lahko presegala tri centimetre. Lokalno bodo lahko zaradi močnih nalivov močneje narasli hudourniški vodotoki.

Postopno spet vse bolj vroče

Po nevihtnem dnevu se bo jutri vreme nekoliko umirilo; na Agenciji za okolje napovedujejo, da bo jutri delno jasno, le v severovzhodni Sloveniji še lahko nastane kakšna ploha. Nekoliko hladneje bo, dnevne temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija.

"Od nedelje naprej se bo nad večjim delom Evrope zgradilo obsežno območje visokega zračnega tlaka, k nam bo sprva dotekal suh in zelo topel zrak, proti koncu tedna pa vse bolj vlažen," napovedujejo na Arsu.

V nedeljo bo delno jasno, nato bo večinoma sončno. V prvi polovici prihodnjega tedna bo spet vse bolj vroče, možnost neviht bo do srede precej majhna, proti koncu tedna pa vse večja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.