Slovenija
3091 ogledov

Na teh območjih ponoči največ težav

poplave Slovenija Profimedia
Obilne padavine so preko noči in vse do jutranjih ur povzročile nekaj preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Meteorna voda je zalila stanovanjske in gospodarske objekte, prodajalno in prostore osnovne šole, težave so tudi v prometu.

Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 39 dogodkov v 23 občinah. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožila pa sta se tudi dva zemeljska plazova. V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši.

Aktiviranih je bilo 31 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni gasilski enoti. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče. Pri odpravi posledic deževja so bile na terenu tudi druge službe, so še sporočili iz uprave.

Obilno deževje je težave povzročalo tudi v prometu. Zaradi poplav so popolne zapore na cestah Trojane - Izlake - Zagorje v Izlakah, Logatec - Žiri na Petkovcu, Podklanec - Ravne pri Žireh, Grgelj - Fara, Metlika - Božakovo v Rosalnicah, Vinica - Učakovci, Kot - Sodevci in Kot - Grgelj, Bizeljsko - Orešje pri mejnem prehodu Orešje in Imeno - meji prehod Imeno, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Voznike opozarjajo, naj bodo vidni, prižgejo luči in upoštevajo varnostno razdaljo.

Povečana nevarnost zemeljskih plazov

Danes bo oblačno in občasno deževno. Pojavljale se bodo tudi nevihte. Krajevno bodo možni dolgotrajni nalivi. Nastajali bodo izraziti padavinski pasovi, ki se lahko dalj časa obnavljajo in razširijo tudi proti vzhodu Slovenije. Po trenutnih napovedih gre še en padavinski maksimum pričakovati v prvem delu noči na soboto, nato pa bodo padavine v drugem delu noči slabele in v soboto dopoldne tudi ponehale, so še sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ob tem bodo še naprej naraščale nekatere reke. Že v četrtek je poplavljala Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih, v spodnjem toku pa še naprej narašča. Poleg tega naraščajo Poljanska Sora, Gradaščica in Ljubljanica. Ponoči se bodo razlivale tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in na Gorenjskem. Reke lahko poplavljajo zlasti na območjih škofjeloškega in cerkljanskega hribovja, v Zasavju ter v porečju Savinje in Dravinje.

Zato na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije na Arsu pričakujejo tudi poplavljanje meteornih in zalednih voda. Zaradi obilnejših padavin je tudi povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge danes in v noči na soboto, do konca tedna pa pričakujejo še poplavljanje Krke in Ljubljanice na območju vsakoletnih poplav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • radovednica 08:43 30.september 2022.

    Res obilne padavine!? Tudi mi živimo dokaj blizu, na JV Slovenije, res je deževalo, vendar lepo zmerno, sicer celo noč, vendar nikakršnih razlogov za paniko, ki jo delajo vremenarji ali "strokovnjaki" a la Polajnar. Če pa je poplavilo vikende, lokale ...prikaži več in podobno, ob Kolpi? Žalim slučaj, zakaj pa neodgovorneži rinejo tik ob vodo (pol metra nad njo, tik ob strugi ali nekaj metrov stran). Pa vsak domačin, poznavalec, lahko ve, da je Kolpa zelo hudourniška, poplavna, podobno Sora, Ljubljanica????

  • Avatar pantani
    pantani 07:23 30.september 2022.

    A to je po vremenarsko suh in vroč september?!!!