Slovenija
612 ogledov

Na tej lestvici Slovenija izjemno

sneg gozd pokljuka
Slovenija je ena okolju najprijaznejših držav na svetu.

Glede na Good Country Index, za katerim stoji analitik in profesor Simon Anholt z Univerze v Vzhodni Angliji, se je na lestvici med 153 državami po pozitivnem prispevku za planet in podnebje uvrstila na četrto mesto. Pred njo so se tako uvrstile le Norveška, Švica in Portugalska.

Cilj raziskave je meriti vpliv posamezne države na širše okolje. V tej luči preverja več dejavnikov, pri tem pa upošteva velikost gospodarstva posamezne države, je razvidno iz spletne strani The Good Country.

Slovenija se je glede na raziskavo posebej dobro odrezala pri upoštevanju okoljskih dogovorov in uporabi snovi, ki povečujejo ozonsko luknjo. Prav tako je zabeležila dobre rezultate na področjih ekološkega odtisa in izvoza nevarnih pesticidov. Pri deležu obnovljivih virov energije se je znašla v povprečju.

Indeks sicer meri tudi prispevek posamezne države h globalni znanosti in tehnologiji, pri čemer se je Slovenija med 153 državami uvrstila na 21. mesto, h kulturi (16. mesto), mednarodnemu miru in varnosti (128. mesto), svetovni ureditvi (45. mesto), blaginji in enakosti (47. mesto) ter zdravju in počutju (65. mesto).

koper Velika rast Popotnik Slovenija ena bolj perspektivnih v Evropi Ljudje na ulici v Ljubljani Sreča Zdravje Slovenija na tej lestvici pridobila sedem mest

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.