Slovenija
55 ogledov

Na ulicah okrog 30 tisoč ljudi

Protesti 2012
1/50
Saša Despot
Uradni del protestov v Ljubljani se je zaključil z govorom Branimirja Štruklja, ki se je za delovna mesta pripravljen boriti. Tudi z generalnim štrajkom, če bo treba, je povedal.

"Žaljivo je, da mladi ne dobimo služb, čeprav smo izobraženi," je povedal študent, ki se je protestov udeležil, ker zahteva dostojanstveno življenje. Da je te reforme izvajala vsaka vlada, ne le ta, ki je trenutno na oblasti, pa je prepričan eden izmed delavcev. "Pehajo nas v revščino in ustaviti jih moramo vsi skupaj," je dejal.

Med protestniki je bilo slišati pozive, naj krizo plačajo tisti, ki so jo povzročili. "Delavci niso blago. Imajo družine. Imajo pravice," je povedal prvi govorec Dušan Semolič iz ZSSS, ki je prepričan, da krize niso povzročile štipedije in plače, temveč pohlepni kapital, ki v svoji pogoltnosti ne vidi ljudi. "Uprimo se vsem, ki uničujejo socialno državo. Boljše življenje, upanje, želja in zahteva morajo ostati," je še dejal Semolič.

Protesti 2012 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev je zbrane nagovorila s: "Pozdravljeni, neubogljivi državljani Slovenije!" Po njenem mnenju se pokvarjeni politiki norčujejo, a norčevanja ne dovolijo. Demonstrante po njenem povezujejo skupne vrednote, kot so medsebojna solidarnost in solidarnost, borba proti kraji, goljufiji, klientelizmu in revščini.

'Ne dovolimo, da nam jemljejo dostojanstvo, da jemljejo nam, ki krize nismo povzročili, da nas ščuvajo enega proti drugemu, da zmanjšujejo naše pravice, da postajamo država revnih, da odpuščajo in varčujejo na naših plečih, da nam dopovedujejo, da ne razumemo,'' je bil glasen Drago Lombar, predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost.

Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije je opozoril, da je čas, da postavimo za svoje pravice. "Da opozorimo, da Slovenija ni varen pristan za mlade, Slovenija ni svetilnik Evrope!"

"Da se bližamo bankrotu je kriva država, ne pa mi in vi. Krizo so povzročili pohlepni bankirji, ki podpirajo tajkune" pa je poudaril Aleksander Ogrizek, predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije. Po njegovem mnenju je Gasilec kot evropska prostitutka, ki ga država izrablja že 20 let. ''Država, ki nima posluha za gasilce, policijo, carinike, zdravnike, kulturo. To je pogreb, bankrot,'' je dejal.

Alen Hliš, predsednik Dijaške organizacije Slovenije je v imenu dijakov povedal, da si take prihodnosti ne želijo in zato zahtevajo boljši jutri: "Naši želodci krulijo. Poslušajte nas zdaj, jutri bo kruljenje tako glasno, da ne boste mogli spati."

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Slovenije Branimir Štrukelj se je pripravljen za delovna mesta boriti z vsemi sredstvi, tudi z generalno stavko, če bo treba. "Nismo ovce, da bi se vdano uklonili močni in vplivni manjšini, ki nas hoče žrtvovati za ohranitev svojih privilegijev!"

"Za bankirje je denar, za delavce ga ni!"

Na transparentih, ki so jih nosili protestniki, so bili med drugim tudi napisi: "ostro varčevanje pomeni še večji dolg", "stop za socialno nepravičnost", "za bankirje je denar, za delavce ga ni" ter "ne zmanjšujte plač in pokojnin, odpirajte nova delovna mesta", "pravice so izborjene, ne podeljene", "ko vlada ku klux klan, je vsak od nas cigan".

Z ljubljanskega gradu, kjer so protestniki prižgali tudi dimne bakle, so za nekaj časa razobesili velik transparent z napisom "Dost je! Kje je štrajk?"

Protesti 2012 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za varnost skrbeli varnostniki in policisti

Kot so sporočili s policije, so demonstracije minile mirno. Policisti morali ukrepati le na Prešernovem trgu zaradi prižiga bakle. Pri varovanju današnjih demonstracij je sodelovalo 400 policistov iz različnih služb policije, kot so prometni policisti, konjeniki, kriminalisti, policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov.

Organizatorji zadovoljni z obiskom

Organizatorji so današnje demonstracije proti načinu reševanja krize ocenili kot uspešne. Po njihovih pojasnilih se je protestov udeležilo med 30.000 in 40.000 ljudi, kar je "izjemno dobro". "Ljudstvo je spregovorilo," je po dogodku ocenil sindikalist Branimir Štrukelj.  Vlado so po njegovih besedah pozvali, da spremeni smer in politiko ali pa odide. "To je zdaj po vsem jasno. Na tak način ni več mogoče nadaljevati. To je slepa ulica, ki vodi zgolj v poglabljanje krize," je povedal. "Jaz upam, da so gospodje na Gregorčičevi to razumeli," je sklenil.

Da so zadovoljni z dogodkom, pozitivnim vzdušjem ter udeležbo, je za STA pojasnil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Dodal je, da jih veseli, da so prišli ljudje iz vse Slovenije in da je bila struktura udeležencev protestov po starosti in poklicih tako raznolika.

Demonstracije je kot na splošno uspešne za STA ocenil tudi predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost Drago Lombar.

Proti takšnemu načinu reševanja krize

Vse skupaj najbolj skrbi ostro varčevanje, ki ga predvidevata državna proračuna za prihodnji dve leti. Ekstremni rezi po njihovi oceni ne bodo zagnali gospodarstva, temveč bodo krizo še poglobili in bodo vodili v še večjo revščino.

Na demonstracijah tudi Lukšič in Janković

Množičnih demonstracij sta se udeležila tudi predsednik PS Zoran Janković in predsednik SD Igor Lukšič. Janković izjav ni dajal, Lukšič pa je pojasnil, da demonstrira proti usmeritvi, ki jo imata vlada in tudi EU. Po njegovem mnenju Slovenije ni moč spraviti v nov zagon le z varčevanjem, brez podpore slovenskim podjetjem.

"Vlada bi morala najprej reševati vprašanje recesije in v tem sklopu vprašanje bančnega sistema ter deficita," je v izjavi za STA ob robu demonstracij dejal Lukšič. Vendar vlada po njegovih besedah nima politike novih delovnih mest in industrijske politike, zato "je nemogoče, da bi samo z varčevalnimi ukrepi dosegla rezultate, ki si jih želi".

Predsednik SD je prepričan, da Slovenije ni moč spraviti v nov zagon le z varčevanjem, brez podpore slovenskim podjetjem. Na vprašanje, kaj vladi lahko priporoča in kje po njegovem mnenju poiskati denar za zagon gospodarstva in nova delovna mesta, pa je najprej odgovoril z oceno, da je eden glavnih virov Slovenije les. Lesna industrija je po Lukšičevem mnenju neizkoriščen potencial.

Ob tem je prepričan, da bi gospodarstvo lahko dobilo denar na bankah in se je tako treba za korak v lesno industrijo le organizirati. V tej industriji je po njegovih ocenah v enem letu možnih novih 10.000 delovnih mest.

Komentarjev 56
  • privat 21:32 28.november 2012.

    zakaj le sindikat ne podpre proti korupcijske demonstracije...mogoče zato ker so tudi oni gotofi...Vidimo se v PETEK V LJUBLJANI...Slovenska pomlad prihaja!!!!!!!!!

  • Scott 04:12 19.november 2012.

    V Sloveniji maškare že v Novembru?

  • francek 12:47 18.november 2012.

    Sindikalni tajkuni skupaj z tajkuni perejo možgane delavcem in z krvavo rdečo zvezdo paradirajo po Ljubljani. Slovenija kam si zabredla.