Slovenija
29 ogledov

Na UP bodo raziskovali samomore

Žurnal24 main
Univerza. Naslednje akademsko leto najverjetneje že novi Center za raziskovanje samomorov.

"Najprej bomo vzpostavili register samomorov v tej pokrajini," je dejal Diego de Leo, svetovno priznani strokovnjak s področja suicidologije ob mednarodni konferenci Triple I, ki te dni poteka v Kopru.

Na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede (Pint) Univerze na Primorskem (UP) so ustanovili Center za raziskovanje samomorov, kjer bodo nadaljevali raziskovanje na področju duševnega zdravja, kot je to počel pokojni Andrej Marušič.

Dragan Marušič, njegov brat in dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP, predvideva, da bi lahko center resno zaživel že naslednje akademsko leto.

600 samomorov na leto
Slovenija je znana po visokem količniku samomora, saj se vsako leto zgodi okoli 600 samomorov, od deset do 20-krat več pa je poskusov samomora. "Zadnja večja raziskava na področju samomora v Sloveniji je bila narejena pred 21 leti, kar kaže na neprimerno zanimanje države za to vprašanje," dodaja Vera Remškar iz Pinta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.