Slovenija
33 ogledov

Na ustavno sodišče za ugovor vesti lovu

Lov na živali Shutterstock
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice in Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva je vložilo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti treh zakonov. Moti jih namreč, da slovenska ustava ne ureja ugovora vesti lovu.

Jože Lipej, Milan Rus in Stanko Valpatič so kmetje in nasprotniki lova iz etičnih razlogov. Ker morajo dopuščati lov na svojih površinah, menijo, da je to v nasprotju z njihovo vestjo. Zato so se odločili, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti delov zakona o kmetijskih zemljiščih in zakona o gozdovih ter zakona o divjadi in lovstvu.

Sklicujejo se na evropsko prakso

"Evropsko sodišče za človekove pravice se je že dvakrat izreklo, da nihče ne sme biti prisiljen, da dopusti lov na svojem zemljišču, če je iz etičnih razlogov proti njemu. Dopušča torej ugovor vesti lovu. Tudi v mnogih evropskih državah (Finska, Portugalska, Francija ...) lahko lastnik sam odloči, ali bo dopustil lov na svojih zemljiščih ali ne. Ugovor vesti lovu po slovenski zakonodaji ni dopusten, čeprav je mnogo ljudi proti lovu iz etičnih razlogov in čeprav je ugovor vesti dopuščen na področju vojske in zdravstva," pravijo.

Pobudniki v imenu fizičnih oseb, ki ne odobravajo lova na živali, pravijo še, da "morajo zdaj trpeti, da lovci na njihovih lastnih površinah, torej praktično pred njihovimi očmi, morijo lovne prostoživeče živali, čeprav so proti mučenju in ubijanju živali iz kakršnihkoli razlogov, razen če bi bilo to v korist živali, na primer zaradi hude bolezni ali poškodbe in bi se z usmrtitvijo skrajšalo oziroma preprečilo trpljenje živali."

Kot omenjeno, se sklicujejo na svobodo vesti. To ustava ureja v 41. členu, kjer določa, da je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Ustava v 46. členu varuje to svobodo vesti in, tako pobudniki, zato omogoča ljudem pravico do ugovora vesti, pri čemer določa, da je ta dopusten v primerih, ki jih določi zakon, če se s tem ne omejujejo pravice in svoboščine drugih oseb.

Komentarjev 3
  • Bizgec 16:26 07.november 2011.

    Zurke ti po moje ne more narest. Lahko ti pa priredi vojaske vaje (pac zacasen zaseg zemljisca za te potrebe), lahko ti za vojaske vaje zasezejo tvoje vozilo... In ocitno, ti lahko tudi lovci na vrtu priredijo lov na tvoje domace zivali.

  • Stolp 15:57 07.november 2011.

    Pa saj tukaj se sploh ne gre za vest ali ne vest,... Gre za to, da če ima nekdo nekaj v lasti potem lahko sam odloča o tem kaj se bo tam delalo. To je verjetno povsod jasno ampak spet ...prikaži več samo v Sloveniji ne? Potem lahko nekdo na moj vrt pride in naredi žurko al kaj?

  • secufin 15:02 07.november 2011.

    Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice in Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva - nehajte no pretiravat!