Slovenija
16 ogledov

"Na vedenje policistov sem več kot ponosen"

policija stavka Nino Verdnik
Policijski stavkovni odbor naj bi pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 vložil ta petek, ko Štrukelj pričakuje nadaljevanje pogajanj sindikatov in vlade.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je včeraj med drugim obiskal Policijsko postajo Gorišnica, kjer so policisti stavkali. "Pričakoval sem vse – od mirnega in molčečega protesta do žvižgov ali celo glasnega vpitja," je v svojem blogu zapisal Gorenak, ki je vodstvo prosil, naj jih povabi v sejno sobo na pogovor, ki je bil "izjemno kvaliteten".

"Presenečenje je bilo popolno," je zapisal minister, ki je vedenje policistov primerjal z vedenjem približno 300 učiteljev, ki so na Ptuju izžvižgali in vpili na kolega Žiga Turka. "Naj jasno povem, da sem na policiste in njihovo obnašanje več kot ponosen. Ti policisti zaslužijo praktično enkrat manj kot učitelji, mnogi med njimi imajo visoke šole ali celo fakultete in so plačani, kot da bi imeli srednjo šolo, delajo sobote in nedelje, delajo dneve in noči, in to za enkrat manjšo plačo od tistih, ki so izžvižgali in vpili na kolega," je še zapisal.

Policisti z dovolj podpisi, a jih še zbirajo

Novela, ki jo je državni zbor (DZ) sprejel v torek, ne glede na veljavne kolektivne pogodbe med drugim predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so dali v Sindikatu policistov Slovenije, podpise pa so poleg članov obeh policijskih sindikatov prispevali tudi člani drugih sindikatov javnega sektorja.

Sindikati so morali za vložitev pobude zbrati 2.500 podpisov, v državnem zboru pa so se že v sredo pozanimali, kakšen je postopek vložitve pobude, je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Sindikati vladi posredovali pisni predlog

"Koordinacija je danes izpolnila svoj del obljube, ki jo je dala včeraj vladi, da bo pripravila pisni predlog, ki je bil sicer na pogajanjih že zavrnjen, kar je nekoliko paradoksalno," je povedal vodja koordinacije Branimir Štrukelj. Vlada je po njegovih besedah zagotavljala, da se ne more odločiti o nadaljnjih približevanjih, če ne dobi pisnega predloga sindikatov. "Vse bolj dobivam občutek, da vlada iz nam neznanih razlogov zavlačuje, da se na nek način vleče iz pogajanj in da išče razloge, ki krivde ne bi obdržali na njeni strani," je dodal.

Policijska sindikata drugače kot ostali

To je po njegovih besedah zdaj enoten predlog z izjemo dveh ločenih mnenj policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja ostalih stavkajočih sindikatov. O podrobnostih Štrukelj ni želel govoriti, a njihovo stališče razume, saj vlada ni izpolnila zavezujočih obljub iz prejšnjih stavkovnih dogovorov s sindikatoma, ki želita že nekaj časa rešiti nekatera specifična vprašanja, ki tarejo policijo in policiste. Štrukelj pričakuje, da se bo vlada do predloga opredelila že danes in se bodo pogajanja nadaljevala najkasneje v petek.

"Vlada krši dogovor sindikatov in prejšnje vlade"

Državni zbor je novelo sprejel v torek. Novela ne glede na veljavne kolektivne pogodbe predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, z maja na junij. Prav tako regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bo smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla 2,5 odstotka.

V ponedeljek pa je vlada v državni zbor vložila še zakon o uravnoteženju javnih financ, ki predvideva, da se bo v javnem sektorju letos regres znižal, prihodnje leto pa sploh ne bi bil izplačan.

Sindikati menijo, da vlada z zamikom izplačila regresa krši dogovor sindikatov javnega sektorja in prejšnje vlade. Pravni strokovnjak Miro Cerar je pojasnil, da bo po vložitvi 2500 podpisov moral predsednik državnega zbora določiti rok za zbiranje potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma.


Komentarjev 20
  • zoro 15:48 19.april 2012.

    Javni uslužbenci ne sprejemajo zakonov. To delajo politiki v hramu modrosti, če ste pozabili... in zato je policija uspešna, ko lovi tatove salam in kruha, saj je sodišče potem tiste "lopove"... sposobno obsoditi!!!Vsi, ki so bili zraven pri ...prikaži več kraji tovarn, pa uničenju gradbeništva in vsega, ti imajo dovolj za odvetnike in jim sistem ne more nič. POLITIKA JE KRIVA, GOSPOD JANEZ JANŠA, ne javni uslužbenci in ne delavci v gospodarstvu!

  • zoro 15:46 19.april 2012.

    A ste vi genialci na forumu ustanovili 250 občin v Sloveniji?A ste vi prostovoljno - do zdaj že 8 x, dokapitalizirali NLB, pa je ta še vedno kot jama brez dna...A ste si vi delili visoke ...prikaži več odpravnine, kot so si jo nekateri, blizu enim in drugim na oblasti?VERJETNO NISTE. ODPRITE OČI. JANŠA, KI PRAVI DA SO JAVNI USLUŽBENCI VERJETNO NA LUNI,... MOGOČE. MOGOČE PA HOČE Z NEUMNIMI IZJAVAMI JAVNE USLUŽBENCE PRIKAZATI KOT KRIVCE ZA GNILO DRŽAVO - PA TO NI RES!!!

  • zoro 15:42 19.april 2012.

    Ko bo obstoječi sistem šolstva, izobraževanja, pa tudi polcije razpadel, bo lahko vlada kot izgovor - dala denar privatnim ustanovam, podjetjem, ki se bodo z izgovorom za zagotavljanje varnosti - ukvarjali z varnostjo...takrat se bodo ponovno dvignili tisti ...prikaži več na pravi strani in s pravo barvo...Javni uslužbenci so za vzor, sledilo bo nižanje plač v gospodarstvo, ko bo Hribar Milič vpil, da mora gospodarstvo slediti javnemu sektorju....