Slovenija
340 ogledov

Opozicija nad dva ministra z interpelacijo: To jima očitajo

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Obeta se dvojna interpelacija, opozicija ima zagotovljenih 43 glasov.

Predsedniki in vodje opozicijskih poslanskih skupin vlagajo dvojno interpelacijo zoper ministrico za šolstvo Simono Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Kot so povedali v današnji izjavi, je zagotovljenih 43 glasov.

''Interpelacija je bila napisana že pred časom, danes pa se nam je vsem skupaj zdelo pametno, da jo vložimo,'' je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Očitki interpelacije Dikaučiča nanašajo predvsem na drugi nezakoniti razpis za evropska delegirana tožilca Dikaučič, ki po njegovih besedah funkcije sploh ne bi smel nastopiti. Dikaučič naj ne bi branil pravnega reda in zakonitosti, vlada pa mnenju opozicije selektivno določa, kateri tožilec bo imenovan. Razlogi, napisani že pred časom, v interpelaciji ostajajo in so po mnenju opozicije podkrepljeni z novimi dejstvi. Očitki Dikaučiču so tako vezani tudi na njegovo delo pred nastopom ministrske funkcije. Ta jih sicer zavrača.

Matej Vatovec iz Levice je glede interpelacije zoper Kustečevo dejal, da so se v polovici leta, ko je bila vložena prva interpelacija, očitki utemeljili. Kot je povedal, se Kustečeva ni odzivala na klice stroke in šolstva, da bi se stanje v šolah izboljšalo. Kot enega od glavnih očitkov je navedel dnevno spreminjanje navodil pred ponovnim odprtjem šole, ki je povzročilo veliko nejasnosti in nepredvidljivosti. Obenem ji očitajo nezagovarjanje interesov javnih znanstveno-raziskovalnih zavodov in športa ter nezmožnost komunikacije z vsemi deležniki. Po predlogu Sviz še vedno namreč ni oblikovano telo za usklajevanje ukrepov.

Matjaž Han iz SD je dejal, da si želijo, da do razprav ne bo prišlo in ob tem pozval premierja k ustreznemu ukrepanju. Marko Bandelli iz SAB je glede interpelacije Kustečeve dodal, da za nastalo situacijo nosi odgovornost ne zgolj ministrica, temveč tudi stranka, ki jo je izbrala. Glede Dikaučiča pa je pripomnil, da ''je zelo očitno, da je minister zavajal in v državnem zboru in hearingu ni povedal, kaj se mu je že dogajalo.''  Zaenkrat glede oškodovanja državnega proračuna obstajajo zgolj sumi. Kot je poročal portal 24ur, je Dikaučič osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, tožilstvo pa zahteva preiskavo.

Dotaknili so se tudi tematike predlogu zakona, s katerim bi v višini 500 do 1000 evrov kaznovali posameznike za žaljenje politikov in ki se po mnenju LMŠ ne bi smel znajti na dnevnem redu ali biti sprejet: ''Če pa bo, pa bo to lepa referendumska tema,'' je dejal Šarec. Vatovec je ob tem dodal, da bi bila kriminalizacija žaljenja funkcionarjev ''jasen dokaz, da je vlada nemočna in se ni sposobna soočati s tem, kar sama pravzaprav proizvaja.'' Problem je odnos oblasti do ljudi, ne obratno, je zaključil.

Han je naslovil tudi tematiko širjenja policijskih pooblastil v okviru zakona o varstvu o javnega reda in mira, kjer sta po mnenju opozicije problematična dva člena: 7.člen in 11. člen, ki bi po predlogu ostal brez 3. odstavka, ki naslavlja problematiko, napisano za varde in nošenje orožja.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 2
  • Ender3 15:32 07.september 2021.

    Osebno sem proti interpelacijam, so zapravljanje časa in denarja, brez učinka in epiloga. Ker imamo t.i viseči parlament, kjer štejejo posamezni glasovi in zgolj ugibanja, kdo ima prav, bi bilo najbolj pravično razpustiti parlament in raspisati nove volitve. Naj se ...prikaži več ponovno preštejejo in odidejo tisti, ki vzdržujejo trenutno agonalno, kaotično stanje na škodo življenja in svobode državljanov.