Slovenija
418 ogledov

Na Voduškovi kmetiji shirane in mrtve živali

Govedo
1/5
Društvo proti mučenju živali Ptuj
Društvo proti mučenju živali Ptuj je na Voduškovi kmetiji odkrilo katastrofalno stanje. Našli so pet poginulih govedi. V slabem stanju naj bi bila tudi druga goveda. Brat Vladimirja Voduška, ki je tudi lastnik živali, pravi, da jih je pogin živali močno prizadel in presenetil.

V ponedeljek je predsednica DPMŽ Ptuj prejela poziv anonimne osebe o strašnem dejstvu, da je na Ptujski Gori čreda muškatnega goveda, ki se dobesedno pogreza v blato in tam umira. "Sporočili so mi, da so živali v katastrofalnem stanju. Takoj sem poklicala veterinarja in inšpekcijo. Skupaj smo stopili v akcijo," nam je dejala predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj Kristina Pšajt.

"Bili smo šokirani nad tem, kar smo videli. Na samem mestu smo naleteli na grozljiv prizor. Trupla petih govedi so ležala na različnih mestih. Živali so bile v izjemno slabi kondiciji. Ob cesti sta bili dve poginuli živali. Pred nami je poginjalo govedo, ki je bilo živo zakopano v blato, in ugotovili smo, da mu ni več pomoči, saj je že popolnoma shirano in brez moči. To govedo je veterinar moral uspavati. Na enem govedu je bil nametan kup vejevja, ki ga je gospodar meni nič tebi nič nametal na to truplo. Stanje je bilo katastrofalno!"

Poklicali so lastnika

Ko si je veterinar ogledal situacijo, so poklicali najprej Vladimirja Voduška, ki je lastnik kmetije, in nato še njegovega brata Branka, ki je lastnik shiranih živali. Dogovorili so se, da na kmetijo pokliče svojega veterinarja.

Pomanjkljiva je bila tudi preskrba s hrano, zato so živali bolj hirale, kot pa da bi se redile. Na vprašanje, zakaj imajo te živali tukaj, če ne znajo in ne želijo poskrbeti zanje, je Pšajtova dobila odgovor, da imajo živali radi.

Stanje so preverili še enkrat

Nato so se dogovorili, da bodo do naslednjič uredili nova krmišča, je dejala Pšajtova. "Do zdaj je imel le eno krmišče. Slama, s katero se hranijo živali, pa je bila zunaj gnila, znotraj pa plesniva."Stanje na kmetiji so znova preverili v torek in znova doživeli šok. "Spet smo videli dve poginuli živali in mladička, ki je umiral. Prizor je bil grozovit. Še enkrat smo obvestili inšpektorja, ki je že bil dogovorjen z lastnikom za obisk," je zaključila.

Branko Vodušek: "Diagnoze so lažne in zgrešene"

Za komentar na pogin živali na kmetiji smo zaprosili tudi Branka Voduška, ki pa nam je poslal sporočilo za javnost.

"Pojav pogina devetih živali škotskega višavskega goveda, ki se je začel neposredno po obilnem deževju ob koncu prejšnjega tedna na enem od pašnikov pri Ptujski Gori, je nekaterim postal poligon za zlorabo doslej vzornega odnosa med nami in živalmi. Brez izvidov analiz, ki bodo odkrile prave vzroke in njihove povzročitelje, so posamezne članice in člani Društva proti mučenju živali Ptuj postavili svoje laične in zgrešene diagnoze vzrokov pogina ter nas s tem popolnoma neosnovano obtožili in hkrati linčali. Ogrozili so tudi naše delo in vlaganje v čredo najstarejše selekcionirane pasme goveda v Evropi, ki smo jo vzpostavili na tej lokaciji tudi zaradi simbioze in izjemne primernosti te pasme govedi z naravo v slovenskem okolju," poudarja Branko Vodušek, sicer direktor podjetja za odnose z javnostmi Dialog.

Kot je še zapisal, jih je pojav za zdaj še nepojasnjenega pogina živali izjemno presenetil in tudi močno prizadel. Sožitje, ki smo ga s temi živalmi razvili v zadnjih dveh letih, pa se je zaradi enostranskega, senzacionalističnega in zlonamernega prikazovanja nekaterih dejstev s strani posameznikov iz društva za zaščito živali sprevrglo v nočno moro. "Čeprav je bil (in je) skrben odnos do črede ves čas izražen s popolno oskrbo v izjemno primernem naravnem okolju in idealnem prostoru za življenje škotskega višavskega goveda, so podtikanja o neprimerni oskrbi črede najbolj grob poskus diskreditacije človeka in živali."

Dodajajo, da je edino dejstvo, da so živali začele v prazničnih dneh naenkrat poginjati. To nesrečo zdaj nekateri izkoriščajo, pri čemer pokažejo samo poginula trupla, ne zanimajo pa jih vzroki in še manj dejavnosti, ki potekajo in s katerimi se trudimo ugotoviti vzroke ter tako odpraviti nevarnost za preostale živali.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 23:25 09.november 2012.

    A ne blo bolš , da si ostal v marketingu, ker ti gre gofla kot namazana, sam pr govedu si pa nula in mućitelj živali ! Če bi za njih skrbel kot gobezdičiš, bi kadavri bili odpeljani po posameznem poginu. ...prikaži več A pr vas tud čakate da za fotrom še mat umre, pol pa oba skup pokopljete ? Spel se lažnjivo gobezdalo piarovsko !

  • stanekos 13:25 09.november 2012.

    Borut Pahor je že prevzel odgovornost za stanje na kmetiji.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 13:20 09.november 2012.

    Daj, vpiši se v večerni tečaj Male šole, debil !