Slovenija
27 ogledov

Na volitvah lahko zmaga tretji

Resetiranci Nik Rovan
Jeretič. Bivši Pahorjev piarovec meni, da bi lahko čez noč ustanovljena stranka zmaga la na predčasnih volitvah.

“Ustanoviti stranko je težje, kot si predstavlja kakšnih 50 skupin, ki bodo to zagotovo poskušale narediti,” je povzel Franci Kek, ki je leta 2004 ustanovil pozneje z Zaresom združeno stranko Aktivna Slovenija (AS). AS so ustanovili pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami in po njih ugotavljali: “Če bi le imeli še en mesec časa ...”

Piarovec Sebastjan Jeretič meni, da so prav zdaj vzpostavljeni pogoji za nove stranke, kar meni še več drugih sogovornikov, Jeretič pa dodaja, da se “dogaja na več koncih in krajih”. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je sicer sodeloval z SD, zdaj pa pravi, da je mogoče stranko ustanoviti čez noč. Nova stranka bi po njegovem mnenju zlahka tekmovala za zmago na volitvah: “Ljudje se bodo odločali, da ostanejo doma, in bo udeležba na volitvah izjemno nizka, ali pa se bodo odločali za nekaj novega.”

Boj za neopredeljene
Z novimi obrazi pa kar na zmago računa prvak Desusa Karl Erjavec. Med mladimi, delovno aktivnimi in gospodarstveniki išče mandatarja in ekipo, ki bi udejanjila njihov program. “Neopredeljenih SDS in Janez Janša ne privlačita. Ravno takšni se zanimajo za sodelovanje z našo stranko,” pravi. Med temi kandidati so menda zelo znana imena, a brez političnih izkušenj.

Na neopredeljene volilce računajo tudi že ustanovljene neparlamentarne stranke. Ena od njih je Slovenska unija, ki jo je predlani ustanovil Vlado Dimovski in že pred lanskimi lokalnimi volitvami napovedal, da so njihov cilj naslednje volitve v parlament. Pravi, da jim je uspelo lokalno mrežo dobro razširiti in imajo okoli 50 lokalnih odborov. Za ustanovitev nove stranke je po njegovem mnenju zdaj sicer že zelo pozno.

Po mnenju Bogdana Biščaka, sekretarja stranke Zares, ki je začela delovati leta 2007 pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, pa ni nujno, da stranka nastopi z razvejano mrežo lokalnih odborov: “Državnozborske volitve so volitve enega človeka, ki pooseblja stranko.” Meni, da je največja težava novih strank poenotenje stališč.

S tem so imeli pred ustanovitvijo po besedah predsednika Stranke mladih Slovenije - Zeleni Evrope Darka Krajnca težave tudi pri njih, ko so združevali mnenja mladinskih organizacij. “Bili smo faktor presenečenja,” je razložil preboj v parlament leta 2000, le tri mesecih po ustanovitvi stranke.

Komentarjev 3
  • 1111 10:11 29.junij 2011.

    Kek, bodi raje tiho, tiho, tiho...

  • smito23 07:58 29.junij 2011.

    Recimo Bobu Bob:t.i. resetiranci so frakcija stranke SDS in njihovega orožarskega botra janše. podpirati viranta in njegove pajdaše pomeni podpirati janšo. gre le za predvolilno potezo, da se del glasov SDS-u pridobi skozi t.i. resetirance, ki bodo zadnje dni ...prikaži več voliltev če prej ne, gotovo podprli SDS. Tudi sicer je virant že jasno in nedvoumno izjavil, da za bodočega mandatarja podpira janšo. resetiranci so torej SDS. SDS pa je tista stranka, ki ruši vse, kar se jim ne udinja, ruši vse slovensko, če oni niso zravcen. najbolj destruktivna stranka v sloveniji poleg NSi vatikan mafije.kar se na političnem prostoru lahko zgodi novega je morebitna stranka, ki bazira na ekologiji in na pacifizmu (ekološko usmerjanje gospodarstva, sklic referenduma za izstop iz NATO-a). Tovrstna politična opcija mora le jasno in glasno izreči dve stvari: NE Kučan in NE janša!Recimo NE janšizmu!

  • VERITA 07:50 29.junij 2011.

    DESUS pa že ne!!!!!