Slovenija
16 ogledov

Na volitve ali v diplomacijo

Dimitrij Rupel Reuters Žurnal24 main
Jeseni se bo sprostilo več kot sto diplomatskih mest, tako da za njih že vlada veliko zanimanje, vendar pa so imena morebitnih kandidatov še velika skrivnost.

Pred nekaj leti je bil končan notranji razpis na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) za imenovanje desetih novih veleposlanikov in dveh generalnih konzulov. Letos se namreč izteče mandat skoraj stotim diplomatom, med njimi veleposlanikom v Washingtonu, na Dunaju, v Berlinu, Bratislavi, Bruslju, Londonu, Moskvi, Kijevu, Haagu in Köbenhavnu. Dobili bomo tudi nova konzula v New Yorku in Trstu.

Kdo so kandidati?
Imena kandidatov so strogo varovana skrivnost: na MZZ opozarjajo, da v skladu z dunajsko konvencijo o prijavljenih osebah ne dajejo nikakršnih informacij. Zato pa je toliko več govoric v političnih kuloarjih; eden od naših virov pravi, da "so bili kot kandidati za veleposlanika v Washingtonu omenjeni že vsi slovenski politiki". Najbolj vztrajno se ponavljajo informacije, da naj bi se za veleposlaniški mesti zanimala sedanji zunanji minister Dimitrij Rupel in finančni minister Andrej Bajuk.

Brez komentarja
Govorice smo včeraj preverili pri uradnih virih, vendar nismo dobili nobene potrditve. Opozorili so nas, da veleposlaniško mesto v Rimu, ki naj bi zanimalo ministra Rupla, ni v razpisu, zaseda pa ga veleposlanik Andrej Capuder. Andrej Bajuk, ki ga omenjajo kot naslednjega veleposlanika v Washingtonu, pa je predsednik stranke, ki bo kandidirala na jesenskih volitvah.

Procedura imenovanja veleposlanikov je dolga: odloči se vlada, in sicer na predlog zunanjega ministra, imenovanja pa podpiše predsednik države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.