Slovenija
547 ogledov

Na voljo 30 stanovanj za oddajo mladim

stanovanja Saša Despot
Stanovanja se nahajajo v Ljubljani in na Vrhniki.

Ljubljanski občinski stanovanjski sklad je razpisal oddajo najemnih stanovanj za mlade do 29. leta starosti. Na voljo je 30 stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki. Na prejšnjih razpisih je bilo prosilcev okoli 10-krat več, kot je bilo na voljo stanovanj, večje zanimanje pričakujejo tudi tokrat. V tem primeru bodo najemnike izbrali z žrebom.

Na voljo je po 10 stanovanj za posameznike, pare in družine. Vloge sprejemajo od 13. septembra do vključno 13. oktobra, in sicer osebno na sedežu sklada.

Prijavitelji morajo izpolnjevati številne pogoje

Prijavijo se lahko osebe med 18. in 29. letom starosti, ki imajo vsaj šest let na območju ljubljanske občine stalno prebivališče in ki so v času javnega razpisa zaposleni, samozaposleni ali so v zadnjih treh mesecih prejeli obdavčljive dohodke iz drugega civilnega razmerja.

Upravičenec ne sme presegati dohodkovnega cenzusa, ki ga določa pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. Za enočlansko gospodinjstvo je dohodkovni cenzus 2540,60 evra, za dvočlansko 3175,75 evra, za tričlansko 4001,45 evra, za štiričlansko 4700,11 evra, za petčlansko 5398,78 evra in za šestčlansko gospodinjstvo 5970,41 evra.

Prav tako ne sme presegati premoženjskega cenzusa po omenjenem pravilniku. In sicer prosilec ali kdo izmed ožjih članov njihovega gospodinjstva ne sme biti najemnik neprofitnega stanovanja, oddanega za nedoločen čas in z neprofitno najemnino, lastnik ali solastnik drugega stanovanja ali stanovanjske stavbe, katerega vrednost presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja, ali lastnik drugega premoženja, ki presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja.

Vrednost 40 odstotkov primernega stanovanja se določa glede na velikost prosilčevega gospodinjstva, in sicer je za enočlansko gospodinjstvo 18.933,35 evra, za dvočlansko 22.598,40 evra, za tričlansko 27.783,71 evra, za štiričlansko 32.007,55 evra, za petčlansko 37.081,92 evra in za šestčlansko gospodinjstvo 40.985,28 evra. Pri tem se upošteva posplošena vrednost nepremičnin, objavljena na spletnem portalu Geodetske uprave RS.

Janković: Do stanovanja vsak deseti, ki izpolnjuje pogoje

Sklad bo prijavljene razvrstil v tri sezname glede na to, ali kandidirajo za stanovanje za posameznike, za pare ali za družine. Če bo v isti skupini več prosilcev, kot je razpisanih stanovanj, in bodo vsi izpolnjevali pogoje, bo sklad najemnike izbral z javnim žrebom.

Tako je bilo tudi na prejšnjih dveh razpisih, v letih 2017 in 2020, ko je bilo zanimanje veliko. Na vsakem je bilo na voljo 30 stanovanj.

"Skoraj vsak deseti prijavljeni, ki izpolnjuje pogoje, dobi stanovanje," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal župan Zoran Janković in dodal, da ostajajo pri sistemu žreba. Od 60 izžrebanih na prvih dveh razpisih jih 58 že živi v stanovanjih, dva še čakata na vselitev. Stanovanja iz letošnjega razpisa naj bi bila vseljiva v letih 2023 in 2024.

Janković je sicer ocenil, da bi v Ljubljani potrebovali 3000 neprofitnih stanovanj. Državi je hvaležen, da je na Brdu zgradila tako veliko stanovanj, in upa, da bo vlada uresničila načrt za gradnjo 10.000 stanovanj v enem mandatu, saj bo to zagotovo vključevalo tudi Ljubljano.

Janković podpira ideje, da Družba za upravljanje terjatev bank prenese zemljišča, kjer je možna stanovanjska gradnja, na republiški ali občinske stanovanjske sklade. V Ljubljani je omenil lokacijo na Cesti dveh cesarjev. O tej in ostalih možnostih bodo govorili tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, je napovedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.