Slovenija
172 ogledov

Na vrsti čez več let

Novi zobozdravniki si morajo poiskati nove paciente, s katerimi je, kot pravi Kr Žurnal24 main
Zobozdravniki. Ker so mladi, lahko v novomeškem zdravstvenem domu na pregled čakate tudi več let.

Novomeščanka, ki je ne bomo imenovali, še po dobrem letu in pol, odkar se je opredelila za novega zobozdravnika v Zdravstvenem domu Novo mesto, ne more izvedeti niti, kdaj bo sploh naročena.

8 od 11 zobozdrav-nikov se je v Zdravstvenem domu Novo mesto zaposlilo v zadnjih dveh letih.

“Ko je moja zobozdravnica odšla v pokoj, sem domov prejela obvestilo, da namesto nje dela zobozdravnik Simon Bele in da naj se oglasim pri njih, da se bom opredelila zanj. To sem storila oktobra predlani in ko sem se hkrati hotela naročiti, so mi povedali, da mi bodo datum sporočili po telefonu. Čeprav sem jim že večkrat telefonirala, mi še zdaj ne vedo povedati, kdaj bom sploh naročena. Glede na govorice, ki jih slišim, si lahko mislim, da bo od takrat, ko sem se opredelila in se hotela naročiti, pa do takrat, ko bom prišla na vrsto, minilo več let,” pravi v pismu, ki nam ga je poslala.

Direktorica priznava

Prva ura za bolečine
Pri vseh zobozdravnikih. Vsi zobozdravniki – tako koncesionarji kot zaposleni v Zdravstvenem domu Novo mesto – od februarja vsak dan prvo uro ordinacijskega časa namenijo sprejemu pacientov z bolečinami – ne glede na to, ali je pacient pri njih opredeljen ali ne.

Pri Mileni Kramar Zupan, direktorici Zdravstvenega doma Novo mesto, smo preverili, ali drži, da so čakalne dobe pri njihovih zobozdravnikih tako dolge. “Res je, čakalne dobe pri nas so kar dolge. A te težave imamo vsi zdravstveni domovi, ki na novo zaposlujemo mlade zobozdravnike, ki morajo opredeljene paciente šele pridobiti – in ker je ob tem skorajda pri vsakem novem pacientu na zobovju treba še kaj postoriti, se zgodi, da so čakalne dobe tako dolge,” pojasnjuje Kramar Zupanova.

V pogovorih z blagajno
Kramar Zupanova vzrok težav vidi tudi v tem, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zahteva, da mora imeti novozaposleni mladi zdravnik v javnem zavodu takoj več kot dva tisoč opredeljenih pacientov, medtem ko zobozdravniku, ki se odloči za zasebništvo, dve leti plačujejo pavšal ne glede na število zanj opredeljenih pacientov. “V ponedeljek se bomo z ZZZS pogovarjali o tem, da bi bilo treba za novozaposlene zobozdravnike uvesti drugačen sistem. Če se bi dogovorili, da bi lahko prvo leto opredelili manj pacientov, tudi čakalne dobe ne bi bile več tako dolge,” sklene Kramar Zupanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.