Slovenija
26 ogledov

"Na vstajah ni bilo Mariborčanov"

Franc Kangler BC/Mediaspeed
Kljub temu, da so udeleženci mariborskih vstaj jasno zahtevali odhod mariborskega župana Franca Kanglerja, se ta ponovno poteguje za župansko mesto.

Bivši mariborski župan Franc Kangler, ki so ga pred dvema letoma strmoglavili mariborski protesti, je včeraj pozno zvečer le objavil, da se bo potegoval za mariborskega župana s kandidatno listo Županova lista. Kot smo že poročali, sta politično stranko s takšnim imenom ustanovila 16. julija letos skupaj z nekdanjim načelnikom mariborske upravne enote Željkom Vogrinom, ki bo zdaj kandidiral za mestnega svetnika.

Kangler se danes na naša vprašanja ni odzval, je pa zato Vogrin, ki je še pred dobrim mesecem zatrjeval, da bo na županskih volitvah kandidiral sam, povedal, da je bila to nenadna odločitev: "Kangler pred tem na kandidaturo ni pristal, smo pa zato zdaj zelo veseli, da smo ga prepričali.“ Odločilo vlogo pri tem odločitvi za Kanglerjevo kandidaturo, da naj bi odigralo prepričevanje, da je edini, ki lahko reši težave z vzpenjačo, saj je ta ključna za mariborski turizem.

Vogrin zavrača očitke, da so ljudje na vstajah jasno povedali, da ne želijo Kanglerja več za župana. Pravi, da je v večni ni šlo za Mariborčane, ampak ljudi iz okolice. Vstaje pa so bile organizirane, a "ne želi špekulirati kdo stoji za njimi“.

Vogrin meni, da sodni postopki zoper Kanglerja ne igrajo nobenega pomena, saj naj bi bile tudi proti sedanjemu županu Andreju Fištravcu vložene ovadbe: "Nobena od strank zato ne bi smela igrati na to karto“. Ob tem še Vogrin izpostavlja, da je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodbo zoper Kanglerja na sedem mesecev zapora in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Ali bi Kangler v primeru nove obsodilne sodbe odstopil, Vogrin pravi, da je to vprašanje za županskega kandidata.

V Mariboru se bodo sicer za mandat župana poleg Kanglerja in Fištravca potegovali še strankarski kandidati Anton Kranjc (SMC), Tomaž Kancler (SDS), Metod Dolinšek (SD), Bernard Memon (NSi), Stojan Auer (LPR) in Franc Jesenek (SSN), kandidaturo so vložili tudi Oton Štrucl s podporo Krščanskih demokratov Slovenije, Peter Rižnar s podporo Združene levice, Peter Tomaž Dobrila s podporo Solidarnosti ter Melqart Mohamad Berro s podporo Zelene koalicije.

Komentarjev 1
  • upokojenec 16:19 10.september 2014.

    Praviln se je odločik, saj je bil po krivici obsojen in so "protestniki" protestirali po navodilih stricev.