Slovenija
27 ogledov

Zadnji dan za vlaganje kandidatur

Volitve 2014 Andrej Leban
Politične stranke in volivci imajo samo še danes čas za vložitev kandidatur oziroma kandidatnih list pred lokalnimi volitvami. V 212 slovenskih občinah bodo 5. oktobra potekale tako volitve županov, kot tudi članov občinskih oziroma mestnih svetov.

Kot pravočasne se bodo štele vse kandidature, ki bodo na občinske volilne komisije vložene do 19. ure. Danes je tudi zadnji dan, ko lahko volivke in volivci na upravnih enotah še podpišejo obrazec podpore za neodvisne liste in posameznike.

Večina političnih strank, ki bodo sodelovale na lokalnih volitvah, napoveduje skromno kampanjo, ki naj bi temeljila na osebnem stiku z volivci. Uradna volilna kampanja se je začela v petek, prepričevanja volivcev pa že prej. Velik del županov investicije, predvsem v infrastrukturne projekte in olepševanje okolice, tempira tako, da se zaključijo tik pred lokalnimi volitvami. Predvolilni bonbončki so različni od občine do občine.

Mariborčanom brezplačna drva

Mariborska občina je na svoji spletni strani včeraj najavila brezplačno razdeljevanje drv občanom, pri čemer je navedeno, da "župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec vabi vse, ki potrebujejo les za kurjavo, nastal po elementarni nesreči - žledu, da le-tega brezplačno prevzamejo v Limbušu (v bivšem lesno predelovalnem obratu), na sedežu Režijskega obrata".

Za Žurnal24.si s Fištravčevega kabineta pri tem ostro zavračajo kakršnekoli povezave s predvolilno kampanjo, saj da je župan v svojem kratkem mandatu, ki traja le dobro leto, praktično ves čas v predvolilnem času. "To ni le vprašanje števila mesecev na funkciji temveč tudi vprašanje političnega (predvolilnega) dogajanja, ki ga je čutiti v zadnjem letu. Prav zato vodstvo mariborske občine ostro zavrača politično - destruktivne, dvomov polne komentarje pri tako socialni zadevi, kot je v tem primeru razdeljevanje lesa."

V Mariboru se bodo sicer za mandat župana poleg Kanglerja in Fištravca potegovali še strankarski kandidati Anton Kranjc (SMC), Tomaž Kancler (SDS), Metod Dolinšek (SD), Bernard Memon (NSi), Stojan Auer (LPR) in Franc Jesenek (SSN), kandidaturo so vložili tudi Oton Štrucl s podporo Krščanskih demokratov Slovenije, Peter Rižnar s podporo Združene levice, Peter Tomaž Dobrila s podporo Solidarnosti ter Melqart Mohamad Berro s podporo Zelene koalicije.

Ljubljana še v četrto za Jankovića?

Lista Zorana Jankovića je že vložila kandidaturo za župana in mestni svet Ljubljane. Aktualni ljubljanski župan Zoran Janković je pri tem pozval občanke in občane, naj se v čim večjem številu odpravijo na volišča.

Poleg Jankovića so kandidaturo za župana Ljubljane že vložili tudi direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, Miha Jazbinšek (Zelena koalicija), Martina Valenčič (Naprej Slovenija) in Marija Horvat (DeSUS). S podporo strank naj bi kandidirali še Irena Kuntarič Hribar (SD), Zmago Jelinčič (SNS) in Gregor Škerl (Krščanski socialisti Slovenije).

SDS svojega kandidata za župana prestolnice nima, napovedali so le podporo enemu izmed kandidatov; kateremu, še ni znano. Neznanka glede županovanja v Ljubljani je tudi SMC.

SLS zmagovalka zadnjih lokalnih volitev

Na lokalnih volitvah leta 2010 smo izvolili 198 županov in 10 županj, v prvem krogu jih je bilo izvoljenih 134. Največ županskih mest je med strankami dobila SLS, daleč največ izvoljenih županov pa je kandidiralo s podpisi volivcev, kažejo podatki statističnega urada.

SLS na letošnjih lokalnih volitvah pričakuje še izboljšanje rezultata; trenutno ima stranka evidentiranih 89 županskih kandidatk in kandidatov. Vodja volivnega štaba Miran Gorinšek pričakuje, da bodo vsaj ponovili rezultat prejšnjih lokalnih volitev, ali celo pridobili kakšnega župana ali županjo več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.