Slovenija
4653 ogledov

"Na željo lastnice se oddaja izključno slovenskim družinam"

blok Profimedia
Diskriminacija pri oddaji nepremičnine.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je vnovič zaznal diskriminacijo pri oddaji nepremičnine. Poročali smo o primeru, ko je najemodajalec ustreznega najemnika iskal s pomočjo vprašalnika. 

Tokrat je v oglasu na spletni strani za  navedeno, da se nepremičnina oddaja izključno slovenskim družinam. Zagovornik načela enakosti se je odzval na podlagi prijave diskriminacije in ugotovil, da sta diskriminatorno delovala oba, tako agencija kot lastnik nepremičnine. 

Sporni pogoj dodan naknadno

Zagovornik je v postopku ugotavljanja diskriminacije izvedel, da je bil sporni pogoj v oglas dodan naknadno. Po navodilu lastnika nepremičnine ga je dodatno vpisala nepremičninska agencija, ki je oglas tudi objavila. Diskriminatorno merilo je v oglas dodala kljub pravilom objavljanja na nepremičninskem portalu, ki od vseh uporabnikov zahteva spoštovanje Zakona o varstvu pred diskriminacijo.

Lastnik nepremičnine je sicer izrecno poudaril, da z ženo nista diskriminatorna, da je tudi žena rojena v Srbiji in nimata nobenih zadržkov do drugih nacionalnosti. Za diskriminatorni tekst v oglasu pa nista nista pripravljena sprejeti nobene odgovornosti. Lastnik meni, da je možen kršitelj nepremičninska agencija, ki mora vedeti kakšna vsebina oglasa je dovoljena in pa oglaševalska agencija. 

Pri oddajanju stanovanja zavezani zakonodaji

Oglas z vključenim pogojem "Na željo lastnice, se oddaja izključno slovenskim družinam" je bil objavljen na portalu nepremicnine.net od 21. 9. 2022 do 9. 11. 2022, ko je bil deaktiviran. Vsebina oglasov tujce, v primerjavi s Slovenci, ki stanovanje najemajo za svojo družino, postavlja v slabši položaj oziroma jih od najema izključuje na področju, na katerem so po izrecni zakonski določbi pravne in fizične osebe, dolžne zagotavljati varstvo pred diskriminacijo oziroma enako obravnavanje vseh oseb, to je področje dostopa do dobrin in storitev, ki so na voljo javnosti, vključno s stanovanji, in preskrbo z njimi.

Lastnik: Odgovorna je nepremičninska agencija

Lastnik nepremičnine je sicer v svojem odgovoru izrecno poudaril, da z ženo nista diskriminatorna, da je tudi žena rojena v Srbiji in nimata nobenih zadržkov do drugih nacionalnosti. Zagovornik pa v zvezi s tem pojasnjuje, da za obstoj diskriminacije ni relevantno, ali je imel kršitelj pri izvajanju ravnanja, ki se presoja, diskriminatorni namen. Njegovo ravnanje je lahko celo povsem dobronamerno, a diskriminatorne posledice vendarle lahko nastanejo.

Lastnik nepremičnine je še navedel, da za tekst, ki naj bi bil v nasprotju z zakonodajo, z ženo nista pripravljena sprejeti nobene odgovornosti, saj naj bi bila nepremičninska agencija tista, ki ve, katere določbe je pri objavi oglasa treba upoštevati. Glede navedb lastnika nepremičnine, da ni želel nikogar diskriminirati, Zagovornik poudarja, da so za ugotovitev diskriminacije pomembne posledice, ne pa to, ali je bilo diskriminiranje namerno.

*Fotografija je simbolna

 

 

Komentarjev 8
  • Aqua 06:54 29.september 2023.

    Ne vem zakaj ne sme posameznik s svojo lastnino razpolagati kot hoče? To je njegovo. Mogoce ima slabe izkusnje.??

  • munja 19:46 28.september 2023.

    Aha, če kupujem samo slovenske izdelke, sem diskriminatoren???

  • atamama 15:42 28.september 2023.

    Jaz ne razumem čisto tega zagovornika pravic. Kako lahko obrazloži za enako kaznivo dejanje 2 različna scenarija. Kmet, neregistriran traktor, napihal 0,32, dobi kazen, zasežen traktor, izgubil izpit. Ker ni imel denarja, imel pa je staro hišo in njive so ...prikaži več vse skupaj prodali na dražbi pod ceno in poplačali cca 2150 E terjatev in še toliko stroškov. .......