Slovenija
47 ogledov

Na žurko v Cerkev

Cerkev Shutterstock
"Morda lahko tudi to postane ena od jeseniških zanimivosti oziroma atrakcij," pravi svetnik Andrej Lavtar, ki bi cerkev Marijinega vnebovzetja spremenil v nočni klub, diskoteko ali koktajl bar.

Ker je jeseniška cerkev Marijinega vnebovzetja na Stari Savi že več desetletij zaprta, denarja za njeno obnovo pa ni, je eden od občinskih svetnikov zdaj predlagal, naj jo oddajo v najem, piše Gorenjski glas. Predlaga, da bi v njej lahko uredili tudi nočni klub, diskoteko ali koktajl bar.

Svetnik Andrej Lavtar je svoj predlog po poročanju časnika povzel z naslednjimi besedami: "Cerkev je zaprta že več desetletij, kot arhitekturni in zgodovinski objekt pa si tega niti najmanj ne zasluži. Dejstvo, da za sakralno dejavnost ni ne povpraševanja ne potrebe niti denarja, lastnik Občina Jesenice pa nima interesa niti sredstev za obnovo in odprtje, ne pomeni, da mora objekt samevati in propadati tudi v prihodnje. Morda bomo prvi v Sloveniji, ki bomo storili pogumen korak in nekdanji sakralni objekt dokončno prepustili drugi dejavnosti, hkrati pa ga ohranili in odprli. Morda lahko tudi to postane ena od jeseniških zanimivosti oziroma atrakcij."

Občina se s predlogom ne strinja

Za Občino Jesenice, ki je lastnica območja in objektov na Stari Savi, tudi cerkve, pa je pobuda preveč drzna. Kot so pojasnili za Gorenjski glas, so tako občani kot Nadškofija Ljubljana izrazili željo, da bi cerkev ohranila svojo prvotno funkcijo. Izdelana je bila tudi projektna dokumentacija za obnovo in leta 2007 prenovljena cerkev.

Lavtar svojo pobudo utemeljuje tudi s primeri v tujini, ki so, kot pravi zelo uspešni.

Komentarjev 7
  • Pepe007 07:32 13.november 2015.

    MI bi pa naredili nočni klub, ker se takrat okrog nič ne vidi... Naravnost genialno... Kdo le voli take brihtne predstavnike ljudstva?Sicer pa dvomim, da bi spomeniško varstvo dopustilo tako spremembo namembnosti...

  • Ferluci 07:08 13.november 2015.

    Skupaj z graščino in fužino tvori zanimiv zgodovinski kompleks, znana je po oltarju iz črnega marmorja, zgrajena leta 1600. Podobne celote v sosednjih državah so lepo urejene in prava paša za kulturne obiske, oči in turizem...

  • Pepe007 19:03 12.november 2015.

    Ne vem, če ima ta cerkev kako zgodovinsko vrednost. Ampak to, da je v državni oziroma občinski lasti je zanesljiv recept za propad ali za nenamensko trošenje našega denarja.